Gunta Evardsone, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte

Mūsdienās ar vārdu “šokolāde” vairāk saprot saldas konfektes un tāfelītes, tomēr patiesībā šokolāde ir rūgta. Šokolāde ir produkts, kas iegūts no kakao produktiem un cukura. Tās ražošanas procesā var pievienot augu taukus un citas pārtikas sastāvdaļas, piemēram, rozīnes, riekstus u.c. Šokolādei aizliegts pievienot dzīvnieku izcelsmes taukus, izņemot piena taukus.

Šokolādes sastāvā ir daudz ogļhidrātu, tādēļ tas ir lielisks enerģijas avots. Šokolādes sastāvā ir dzelzs, kalcijs, magnijs, A, B1, C, D, E vitamīni, kā arī nedaudz kofeīna, kas sniedz baudas un laimes sajūtu, kā arī uzlabo garastāvokli.

Pastāv daudz un dažādi šokolādes veidi, kas atšķiras pēc garšas, formas un kvalitātes. Veikalu plauktos ir atrodamas rūgtā, tumšā, piena, baltā šokolāde, šokolāde ar riekstiem u.c.

Šokolādei, jeb kā ražotāji to nodēvējuši – “klasiskajai šokolādei” – kopējais kakao saturs ir ne mazāk kā 35%. Rūgtajai jeb melnajai šokolādei kopējais kakao daudzums ir ne mazāk kā 70%. Jo šokolādē ir augstāks kopējais kakao saturs, jo mazāk pievienotā cukura daudzuma.

Riekstu šokolāde ir produkts, kas iegūts no šokolādes un saberztiem lazdu riekstiem. Kopējam kakao saturam ir jābūt ne mazāk kā  32%, un 100 gramos šokolādes jābūt vismaz 20-40 gramiem lazdu riekstu. Riekstu šokolādei var pievienot veselas, vai šķeltas mandeles, lazdu riekstus un citus riekstus tādā daudzumā, lai kopējais riekstu daudzums nebūtu vairāk par 60% no galaprodukta masas.

Piena šokolāde ir produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un piena vai piena produktiem. Kopējam kakao saturam ir jābūt ne mazāk kā 25%, bet piena daudzums sausnā ir vismaz 14%.

Riekstu-piena šokolāde ir produkts, kas iegūts no šokolādes, piena un saberztiem lazdu riekstiem. 100 gramos šokolādes jābūt vismaz 15-40 gramiem lazdu riekstu, bet piena daudzums sausnā ir vismaz 10%. Riekstu-piena šokolādei var pievienot veselas vai šķeltas mandeles, lazdu riekstus un citus riekstus tādā daudzumā, lai kopējais riekstu daudzums nebūtu vairāk par 60%no galaprodukta masas.

Krējuma šokolāde ir produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un krējuma un satur ne mazāk kā 5,5% piena tauku.

Vājpiena šokolāde ir produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un vājpiena un satur ne vairāk kā 1%piena tauku.

Baltā šokolāde ir produkts, kas iegūts no kakao sviesta, cukura, piena vai piena produktiem.  Kopējam kakao saturam ir jābūt ne mazāk kā 20%, bet piena daudzums sausnā ir vismaz 14%.

Var ražot arī šokolādi ar pildījumu (piemēram, zefīrs šokolādē, ķirši šokolādē), kur ārējā šokolāde var būt dažāda, piemēram, klasiskā, piena, baltā. Bet ir noteikts, ka ārējās šokolādes masai ir jābūt vismaz 25%no galaprodukta svara.

Šokolādes marķējumā ir norāde  “Kakao saturs vismaz … %”.

Ja šokolādei pievieno normatīvajos aktos atļautos augu taukus, tad marķējumā blakus produkta tirdzniecības nosaukumam pievieno skaidri redzamu un salasāmu norādi “Satur kakao sviestu un citus augu taukus”.

Iegādājoties šokolādi, uzmanīgi jāizlasa marķējumā norādītais sastāvdaļu saraksts, jo šādam produktam var būt pievienoti gan palmu tauki, gan konservanti, gan citas pārtikas sastāvdaļas.

Šokolāde ir jāuzglabā atbilstoši marķējumā norādītajai infpormācijai, jo to var negatīvi ietekmēt apkārtējās vides faktori kā, piemēram, dažādi aromāti, mitrums. Vislabāk šokolādi uzglabāt vēsā, sausā un tumšā vietā. Nav iesakāms turēt šokolādi ledusskapī, jo tad rodas kondensāts un mitrums var izraisīt pelēkbaltu aplikumu uz šokolādes virsmas. Līdzīgi notiek, ja šokolāde tiek pakļauta pēkšņām temperatūras izmaiņām. Kakao sviests atdalās no pārējās masas, kas padara šokolādes virsējo slāni pelēcīgu. Tomēr arī tāda šokolāde joprojām ir ēdama par spīti ne visai pievilcīgajam izskatam.