Dzīvnieki

Otrdien, 4. februārī, valdība izskatīja Zemkopības ministrijas informatīvo ziņojumu par piesardzības pasākumiem pret Āfrikas cūku mēri (ĀCM) un priekšlikumiem turpmākai rīcībai, lai nepieļautu tā izplatīšanos Latvijas teritorijā, un atbalstīja papildus līdzekļu piešķiršanu šās infekcijas slimības profilaksei.

ĀCM profilakses pasākumu īstenošanai robežšķērsošanas vietās uz Latvijas ārējās robežas un tirgū valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra: Zemkopības ministrijai –  461 183 eiro; Finanšu ministrijai – 839 080 eiro; Iekšlietu ministrijai – 52 686 eiro.

Par piešķirtajiem līdzekļiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde (MP) un Iekšlietu ministrijas Valsts robežsardze (VR) īstenos papildus profilakses pasākumus robežšķērsošanas vietās uz Latvijas ārējās robežas ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku.

PVD arī veiks pastiprinātu Latvijas iekšējā tirgus kontroli ar mērķi nodrošināt ĀCM neizplatīšanos Latvijas teritorijā un savlaikus atklātu riska faktorus un iespējas slimības izplatībai Latvijas teritorijā. Īstenojot šos pasākumus, PVD sadarbībā ar MP un VR veiks pastiprinātu privātpersonu bagāžas kontroli, lai atklātu dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus, kas tiek ievesti no inficētajām trešo valstu teritorijām (Krievijas un Baltkrievijas), kā arī šos produktus konfiscētu un iznīcinātu.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā.

Informāciju sagatavoja:
 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv