Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Pirmdien, 15. aprīlī, Valsts izglītības attīstības aģentūrā (VIAA) notiks informatīvā diena „Uzņēmēju un zinātnieku iespējas biorūpniecības kopuzņēmuma 2019. gada projektu uzsaukumā" (Bio-based Industries Joint Undertaking opportunities: The 2019 call for proposals), lai veicinātu biorūpniecības un zinātnes sadarbību biorūpniecības kopuzņēmumā “Bio-based Industries JU”  (BBI JU).

Inovatīvas vērtību ķēdes bioekonomikā (lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, zivsaimniecībā, pārtikas rūpniecībā, kokrūpniecībā) var nodrošināt jaunu noieta tirgu bioekonomikas nozaru produkcijai un blakusproduktiem. Tādējādi var palielināt lauksaimnieku un lauku iedzīvotāju ienākumus un dažādot ienākumu avotus, gūstot līdz 40% papildu peļņas, kas pilnībā atbilst redzējumam par plaukstošām un noturīgām lauku kopienām Eiropā. Tajā pašā laikā bioekonomikas attīstībai ir potenciāls radīt tik ļoti vajadzīgās darba vietas lauku apvidos un dot ieguldījumu uz aprites principiem balstītā, klimatam draudzīgā un resursu ziņā efektīvā bioekonomikā.

Informatīvās dienas pirmajā daļā BBI JU pārstāvis informēs par kopuzņēmuma piedāvātajām iespējām piedalīties 2019. gada uzsaukumos, kā arī par to, kā sagatavot projekta pieteikumu. Dienas otrajā daļā tiks prezentēti uzņēmēju veiksmes un pieredzes stāsti, piemēram, Igaunijas lielākais BBI JU projekts “Sweetwoods” izveidojis pirmo koksnes frakcionēšanas demonstrējumu ražotni Igaunijā. Tiks diskutēts arī par uzņēmēju un akadēmiskā sektora sadarbību. Informatīvās dienas laikā dalībniekiem būs iespēja uzdot jautājumus BBI JU pārstāvim un Latvijas ekspertiem un klātienē iepazīties ar potenciāliem BBI JU projekta 2019. gada uzsaukuma dalībniekiem.

BBI JU info dienas programmā piedalīsies arī VIAA pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” Nacionālā kontaktpunkta koordinators Jānis Ancāns, kurš prezentēs pārskatu par “Apvārsnis 2020” iespējām bioekonomikā.

BBI JU ir publiskā-privātā partnerība starp ES un biorūpniecības konsorciju ar kopējo finansējumu 3,7 miljardi eiro. BBI JU mērķis ir realizēt Eiropas bioekonomikas potenciālu bioloģisko atkritumu un blakusproduktu pārstrādei videi draudzīgos ikdienas produktos, izmantojot inovatīvas biorafinēšanas tehnoloģijas. Katru gadu BBI JU izsludina atklātu projektu pieteikumu uzsaukumu par noteiktiem biorūpniecības tematiem, izmantojot pētniecības un inovācijas aktivitātes. BBI JU ir tieši atbildīgs par šo uzsaukumu izstrādi un īstenošanu, kā arī koordinācijas un atbalsta pasākumiem, kas notiek saskaņā ar ES pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” dalības noteikumiem.

Informatīvā diena norisināsies 2019. gada 15. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 14.00 VIAA telpās Meierovica bulvārī 16, 5. stāvā, Rīgā. 

Iespējams aplūkot arī dienas programmu un iepazīties ar 2019. gada uzsaukuma tematiem un papildu informāciju par biorūpniecības kopuzņēmumu. 

Reģistrēšanās pasākumam līdz šāgada 15. aprīlim iespējama tiešsaistē

Foto: pixabay
__________________________
Informāciju sagatavoja:
ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa sadarbībā ar VIAA 
Tālruņi: +371 67027070, +371 67878705, +371 67027498 
Republikas laukums 2 
Rīga, LV-1981 
www.zm.gov.lv  
https://twitter.com/Zemkopibas_min