Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Šā gada 21. martā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards apmeklēja Latvijas Zemnieku federācijas (LZF) kopsapulci, kā arī piedalījās svinīgajā uzņēmuma “Dobeles dzirnavnieks” Baltijā lielākās bioloģisko graudu pilnas pārstrādes infrastruktūras izveides kapsulas ierakšanas pasākumā. 

LZF kopsapulci ministrs atklāja ar uzrunu, kurā uzsvēra lauksaimniecībā nodarbināto mazo un vidējo saimniecību īpašnieku, uzņēmēju, saimniecību uzturētāju un darbinieku nozīmi Latvijas tautsaimniecībā. K. Gerhards, uzrunājot LZF biedrus, uzsvēra valsts sniegto atbalsta iespēju pieejamību, kā piemēru minot LEADER programmu un finanšu institūcijas ALTUM sniegtās atbalsta iespējas: “Ir saprotams, ka ikvienai idejai un vīzijai par attīstību ir nepieciešams finansējums. Ja nav iespēju saņemt pieejamu finansējumu, tad šīs idejas noplok un bieži vien uzņēmējam nolaižas rokas, ja tiek runāts par izaugsmi. Tādēļ ministrijas ieskatā zemākas procentu likmes ietvertu aizdevumu procentu gada likmi līdz aptuveni 4 – 8 procentiem, kā arī maksimālo aizdevumu summu līdz 100 000 eiro. Būtiski ir arī tas, ka šī aizdevuma saņemšanas forma garantētu galvojumu mazām summām bez papildu nodrošinājuma, turklāt atmaksas termiņš būtu pieejams līdz 15 gadiem.” 

LZF biedri aktīvi izmantoja iespēju un uzdeva dažādus jautājumus – gan par aktuālo nozarē, gan par procesiem, kas saistīti ar nākotnes redzējumu. Tika diskutēts par darbaspēka pieejamību, kā arī par nepieciešamību nozarei piesaistīt jaunus cilvēkus. Ministrs Kaspars Gerhards, sniedzot atbildes uz jautājumiem un atsaucoties uz biedru priekšlikumiem, uzvēra, ka ir nepieciešams popularizēt darba iespējas lauksaimniecības nozarē. Turklāt arī uzsverot, ka, strādājot šajā nozarē, ir iespējams ne tikai veikt darbu ar atlocītām piedurknēm, bet arī labi pelnīt un gūt plašas izaugsmes iespējas.

Dienas otrajā pusē ministrs piedalījās svinīgajā uzņēmuma “Dobeles dzirnavnieks” Baltijā lielākās bioloģisko graudu pilnas pārstrādes infrastruktūras izveides kapsulas ierakšanas pasākumā. Uzrunājot klātesošos, ministrs norādīja uz šīs infrastruktūras izveides nozīmi un bioloģisko ražotāju produkcijas pārstrādes iespēju ievērojamo paplašināšanu. K. Gerhards: “Šobrīd mēs redzam, ka lauksaimniecības nozarē bioloģiskās produkcijas pārstrādes niša vēl nav pilnvērtīgi izmantota. Šīs infrastruktūras izveide sniegs iespēju veidot arvien plašāku ekoloģisko pārstrādātās produkcijas klāstu Latvijas un ārvalstu tirgum. Tā ir tīra un veselīga pārtika valsts iedzīvotājiem, kā arī Latvijas BIO un EKO zīmola stiprināšana patērētāju vidū.”
__________________________
Informāciju sagatavoja:
Santa Vaļuma, Ministra padomniece,
Tālrunis +371 20222000, e-pasts: Santa.Valuma@zm.gov.lv
Tīmekļvietne: www.zm.gov.lv