Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Piektdien, 8. novembrī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards tikās ar Uzbekistānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Kadambaju Sultanovu (Kadambay Sultanov). 

Uzbekistānas vēstnieka Latvijā iepazīšanas vizītes laikā Kaspars Gerhards un Kadambajs Sultanovs apsprieda abu valstu līdzšinējo veiksmīgo sadarbību un potenciālu turpmākai vēl ciešākai sadarbībai lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, kā arī iespējas aktivizēt savstarpējo tirdzniecību ar lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas precēm. 

Sarunās tika pārrunāta arī jau norisošā sadarbība lauku attīstības konsultantu kapacitātes palielināšanā, pētniecībā un izglītībā. Gan Latvijas lauksaimniecības universitātes (LLU), gan Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR", gan Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvjiem un nozaru ekspertiem ir bijusi iespēja nodot savas zināšanas Uzbekistānas kolēģiem.

“Uzbekistāna Latvijai vienmēr ir bijusi nozīmīga sadarbības partnere Vidusāzijas reģionā,” teica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. “Mēs esam ieinteresēti šo sadarbību turpināt, attīstot un stiprinot divpusējās attiecības gan valsts iestāžu, gan arī nozaru līmenī.”

Uzbekistāna nav starp lielākajām Latvijas tirdzniecības partnerēm trešo valstu starpā jo salīdzinošie tirdzniecības apmēri ar lauksaimniecības produkciju ir nelieli. Latvijas tirdzniecības bilance ar Uzbekistānu pēdējos trīs gados ir bijusi pozitīva, 2017. gadā vērojams bilances samazinājums – ievērojami samazinājās eksporta vērtība. Uz Uzbekistānu 2018. gadā tika eksportēti Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produkti 7,88 milj. eiro kopējā vērtībā, kas ir par 49,6 procentiem vairāk nekā 2017. gadā. Savukārt lauksaimniecības produkcijas imports no Uzbekistānas Latvijā sasniedza 5,18 milj. eiro, kas, salīdzinot ar 2017. gadu, ir pieaudzis par 19,9 procentiem. 

Nozīmīgāko vietu Latvijas eksporta struktūrā uz Uzbekistānu ieņem pārtikas rūpniecības atliekas, dzīvi koki un augi, stādi un dzīvi dzīvnieki (zirgi, teles), kā arī gaļas uz zivju produkcija. Latvijā no Uzbekistānas galvenokārt importē svaigas melones, žāvētas vīnogas, plūmes un aprikozes un svaigus un saldētus dārzeņus. 

Pēdējo trīs gadu laikā Latvijas un Uzbekistānas tirdzniecības ar koksnes produkciju bilance konstanti ir bijusi pozitīva, ar tendenci samazināties. Latvija uz Uzbekistānu 2018. gadā eksportējusi koksni un koka izstrādājumus 1,16 milj. eiro vērtībā, kas, salīdzinot ar 2017. gadu, ir samazinājusies divas reizes. Galvenie eksportētie koksnes izstrādājumi ir kokšķiedru plātnes, saplāksnis, papīrs, mēbeles. Savukārt koksnes produkcijas imports no Uzbekistānas 2018. gadā un 2019. gada pirmajos astoņos mēnešos nav noticis. Importa vērtība 2017. gadā sasniedza vien 1,3 tūkst. eiro, galvenā importētā produkcija bija makulatūra. 

Zemkopības ministrijas foto: Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un Uzbekistānas vēstnieks Latvijā Kadambajs Sultanovs
______________________________
Informāciju sagatavoja 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv