Pārtikas uzņēmumiem COVID laikā

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, pamatojoties uz Ministru kabineta deleģējumu, izdevis RĪKOJUMU (ar grozījumiem, kas stājas spēkā 01.04.2020.), kura mērķis ir izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā ierobežot slimības Covid-19 izplatību pārtikas mazumtirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.

 
Rīkojumā noteikts, ka:
 
  • Latvijas pārtikas produktu ražotāji ir tiesīgi uz pārtikas iepakojuma nenorādīt marķējumu valsts valodā. Šādā gadījumā mazumtirdzniecības uzņēmums obligāto informāciju par pārtikas produktu (nosaukums, sastāvs, alergēni, derīguma termiņš) valsts valodā izvieto attiecīgo produktu tirdzniecības vietā.

 

  • Pārtikas apritē iesaistītie uzņēmumi, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo tādu nefasētu pārtiku, ko piedāvā bez iesaiņojuma un kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumus, smalkmaizītes, gatavos ēdienus, salātus), nodrošina minētās pārtikas realizēšanu tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošanu pēc pircēja lūguma.

 

  • Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi nodrošina katram apmeklētājam individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī salvešu izsniegšanu, kā arī ievēro šādas papildu higiēnas prasības:
    • nodrošināt apmeklētājiem iespēju rokas nomazgāt ar siltu ūdeni un mazgāšanas līdzekli vai tās dezinficēt pirms ēdienreizes, kā arī ieejot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā un izejot no tā;
    • nodrošināt galdiņa dezinfekciju pēc katra apmeklētāja ēdienreizes;
    • iespēju robežās kases zonā izvietot norobežotas caurspīdīgas aizsargbarjeras – sienas.

 

  • Mazumtirdzniecības uzņēmumā nodrošināt apmeklētājiem roku dezinfekciju pirms un pēc iepirkšanās.

 

  • Piegādājot primāros pārtikas produktus normatīvajos aktos noteiktajā nelielā apjomā tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, attiecīgo apjomu var pārsniegt, ievērojot šajos normatīvajos aktos noteiktās higiēnas un veterinārās prasības.
 
Papildus rīkojumā noteiktajam, rekomendējam pastiprināti tīrīt un dezinficēt virsmas, kurām biežāk pieskaras pircēju un personāla rokas, t.sk. iepirkumu ratus un grozus, durvju rokturus, darba virsmas, traukus u.c.
 
DEZINFEKCIJA ir  infekcijas slimību ierosinātāju - mikroorganismu (t.sk. baktēriju, vīrusu u.c.)  iznīcināšana ārējā vidē. Tā novērš infekcijas slimību izplatīšanos. Dezinfekcijai lieto vairākas metodes:
 
  • mehāniskā - rūpīga roku mazgāšana ar mazgāšanas līdzekļiem, telpu vēdināšana un mitrā uzkopšana. Minētā metode samazina mikroorganismu daudzumu apmēram par 50-75%;
  • fizikālā - dažādu virsmu apstrāde ar karstu tvaiku vai ūdeni. Piemēram, siltumapstrāde (100°C) nodrošina būtisku mikroorganismu iznīcināšanu. Trauku mazgāšanas mašīnā COVID -19 vīruss iet bojā dažu sekunžu laikā temperatūrā  60-90° C (avots PVO, 2020);
  • ķīmiskā – biocīdi, dezinfekcijas līdzekļi, piemēram 0,5% nātrija hipohlorīts. Arī parastā dzeramā soda, ziepes var tikt lietot dažādu virsmu dezinfekcijai. Roku dezinfekcijai un nelielām virsmām var izmantot 70% spirta šķīdumu vai degvīnu.  
 
Atbildīga uzņēmuma rīcība var palīdzēt pasargāt Latvijas iedzīvotājus no saslimšanas! 
 
Patlaban nav informācijas un pierādījumu, ka COVID-19 tiktu pārnests ar pārtiku, radot risku cilvēka veselībai, tomēr šobrīd aicinām īpaši atbildīgi izturēties ne vien pret tīrīšanu un dezinfekciju, bet arī pret personīgo higiēnu.