Vai ar COVID var inficēties, lietojot pārtiku

Šobrīd pasaulē nav apstiprināti gadījumi, kā arī gūti pierādījumi par to, ka Covid-19 tiktu pārnests ar pārtikas produktiem, vai, ka ar šo vīrusu būtu iespējams saslimt, lietojot uzturā piesārņotus pārtikas produktus.

 

Eiropas Pārtikas drošuma aģentūra (EFSA) uzrauga situāciju saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības (COVID-19) izplatību, kas ietekmē daudzas pasaules valstis.  Pašlaik nav pierādījumu, ka pārtika varētu būt vīrusa izplatīšanās avots vai ceļš.

 
EFSA galvenā zinātniece Marta Hugasa: “Pieredze no iepriekšējiem ar koronavīrusu saistītājiem uzliesmojumiem, piemēram, ar smagu akūta respiratorā sindroma koronavīrusu (SARS-CoV) un Tuvo Austrumu elpceļu sindroma koronavīrusu (MERS-CoV), liecina, ka transmisija ar pārtikas patēriņu nenotiek. Pašlaik nav pierādījumu, kas liecinātu par to, ka koronoavīruss šajā ziņā atšķirtos.”
 
Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) informē - lai arī Ķīnā dzīvnieki bija iespējamais sākotnējās infekcijas avots, vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku - galvenokārt ar elpceļu pilieniņiem, kurus cilvēki izdala šķaudot, klepojot vai izelpojot. 
 
Zinātnieki un varas iestādes visā pasaulē uzrauga vīrusa izplatību, un nav bijis ziņojumu par to izplatīšanos caur pārtiku. Šī iemesla dēļ EFSA pašlaik nav iesaistīta reaģēšanā uz COVID-19 uzliesmojumiem. Tomēr EFSA seko zinātniskajai literatūrai, lai iegūtu jaunu un svarīgu informāciju.
 
Attiecībā uz pārtikas nekaitīgumu Pasaules Veselības organizācija (WHO) ir izdevusi piesardzības ieteikumus, iekļaujot padomus par labas higiēnas prakses ievērošanu pārtikas apstrādes un sagatavošanas laikā, piemēram, roku mazgāšana, gaļas ēdienu gatavošana un izvairīšanās no iespējamas savstarpējas piesārņošanās starp gataviem un neapstrādātiem ēdieniem. 
 
Avots:
 
Papildus informācija: