Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Apbalvoti Meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs 2022” laureāti

Svinīgā pasākumā, kas norisinājās ceturtdien, 1. decembrī, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lielajā aulā, tika apbalvoti Meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs 2022” laureāti. Šogad balva pasniegta piecās nominācijās: „Par mūža ieguldījumu”, “Par inovatīvu uzņēmējdarbību”, “Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā”, “Par ieguldījumu nozares attīstībā” un “Par ilgtspējīgu saimniekošanu”.

“Meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs” laureāti ir izcili Latvijas meža nozares profesionāļi. Cilvēki, kuri mērķtiecīgi un ar lielu atbildības sajūtu veidoja un attīstīja Latvijas meža nozari un ir devuši nozīmīgu ieguldījumu arī mūsu valsts kopējā attīstībā. Paldies katram, kura darbs ir saistīts ar Latvijas meža nozari. Jūsu šodien pieņemtie lēmumi ietekmē ne tikai nozares un valsts attīstību šodien – tie ir pamats labākai Latvijai nākotnē. Arī valsts pienākums ir spēt šodien pieņemt atbildīgus lēmumus, lai sekmētu meža ilgtspējīgu apsaimniekošanu ilgtermiņa perspektīvā un garantētu, ka arī turpmākos gadu desmitus labumu no Latvijas valsts “zaļā zelta” apsaimniekošanas gūst visa sabiedrība. Tāpēc nav pieļaujama Latvijas valsts mežu slēpta vai atklāta privatizācija,” atzīmē zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Nominācijā „Par mūža ieguldījumu” par nozīmīgu ieguldījumu nozares attīstībā mūža garumā balvu “Zelta čiekurs” 2022. gadā saņem:

  • mežsaimniece Sarmīte Grundšteine,   
  • mežsaimnieks Andis Krēsliņš,
  • zinātniece, habilitētā ģeogrāfijas doktore Aija Melluma,
  • mežsaimniece Silva Kaliksone.

Nominācijā “Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā” balvu “Zelta čiekurs” ieguvis Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” īstenotais pētījums “SEG emisiju un CO2 piesaistes novērtējums vecās mežaudzēs”, tā radošā grupa -

  • vadošais pētnieks Āris Jansons,
  • pētniece Daiga Zute,
  • zinātniskie asistenti Ieva Jaunslaviete, Laura Ķēniņa, un Valters Samariks.

Nominācijā Par ieguldījumu nozares attīstībā” balva “Zelta čiekurs” piešķirta:

  • mežsaimniekam Robertam Strīpniekam,
  • kokrūpniekam Kristapam Klausam.

Nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” ar balvu “Zelta čiekurs” apbalvots SIA “VMF LATVIA” izstrādātais tehnoloģijās balstītais pakalpojums “Mobilais FotoWeb”.

Nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” atzinība izteikta un ar diplomu apbalvoti: 

  • SIA "Vudlande",  
  • SIA “Dižmežs”.

Nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” laureāti izvērtēti Latvijas Meža īpašnieku biedrības rīkotā konkursā “Sakoptākais mežs”. Ar balvu “Zelta čiekurs” apbalvots:

  •  meža īpašnieks Juris Mālakalns.

Nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” atzinība izteikta un ar diplomu apbalvoti meža īpašnieki:

  • Valdis Kalns,
  • Ludvigs Karvelis.

Balvu svinīgā pasniegšana 1. decembrī pulksten 19.00 skatāma arī tiešraidē portālā la.lv, savukārt TV24 ēterā pasākums būs redzams 3. decembrī pulksten 22.00 ar atkārtojumu 4. decembrī pulksten 12.00.

„Zelta čiekurs” ir gadskārtēja meža nozares augstākā atzinība par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu nozares labā. Balva dibināta, lai apzinātu Latvijas labākos meža darbiniekus un pateiktos viņiem par paveikto, kā arī iepazīstinātu sabiedrību ar Latvijas labākajiem mežsaimniekiem, kokrūpniekiem, nozares zinātniekiem un pedagogiem. Balva šogad tiek pasniegta deviņpadsmito reizi. Konkursa pastāvēšanas laikā Meža nozares gada balva ir pasniegta turpat 200 Latvijas mežsaimnieku, nozares pētnieku, uzņēmēju un biedrību. 

Meža nozare ir ļoti nozīmīga Latvijas valsts tautsaimniecībai, mūsu valsts ir ceturtā mežainākā Eiropā. Apmēram puse Latvijas meža pieder valstij, pārējā meža lielākā daļa pieder privātās zemes īpašniekiem, kuru kopējais skaits ir aptuveni 113 tūkstoši. Meža nozarē strādā 40 tūkstoši nodarbināto, un vēl 30 tūkstoši cilvēku nodarbināti saistītajās nozarēs. Nozares īpatsvars iekšzemes kopproduktā (IKP) pēdējos gados ir virs 5 procentiem, 2021. gadā tas sasniedza 6,5 procentus. Mežsaimniecības ekonomiskais pamatojums Latvijā ir koksnes ieguve, kas nodrošina ekonomisko stabilitāti ar darba vietām un nodokļu iemaksām, dod nozīmīgu pienesumu valsts IKP, eksportam un atjaunojamo resursu ieguvei.

Detalizētākai informācijai: Ilze Silamiķele, tālrunis +371 67027635, e-pasts: ilze.silamikele@zm.gov.lv.

____________________

Informāciju sagatavoja:   

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv