Carnikavas nēģi iekļauti ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā

Carnikavas nēģi iekļauti ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā

Turpmāk tirdzniecības vietās Carnikavas novada svaigus un ceptus nēģus želejā ikviens pircējs varēs viegli atpazīt pēc marķējumā iekļautās ES Aizsargātās ģeogrāfiskās izcelsmes norādes. Carnikavas nēģi ir pirmais Latvijas pārtikas produkts, kas iekļauts ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Lēmumu par Carnikavas nēģu iekļaušanu Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā Eiropas Komisija (EK) pieņēmusi 2015. gada 13. februārī.

 

Pamatu saiknei ar ģeogrāfisko apgabalu veido Carnikavas nēģu zvejas un apstrādes senās vēsturiskās tradīcijas un metodes, reputācija konkrētajā apgabalā, kā arī nēģu resursu ilgtspējības un krājumu pārvaldīšana. Ar norādi „Carnikavas nēģi” marķē tikai Carnikavas novadā laikā no 1. augusta līdz 1. februārim ar murdiem Gaujas upes lejtecē pie ietekas jūrā zvejotos svaigos nēģus un pārstrādātos, bet tikai tajā gadījumā, ja to ražošana notikusi Carnikavas novadā atbilstoši specifikācijai. Ceptus nēģus var pakot dažādos iepakojumos – koka kublos, plastmasas kārbās vai kastēs, kā arī valcētās vai vakuuma paplātēs. Iepakojumu lielums un iepakojamo nēģu svars var būt ļoti dažāds – no 0,270 kg līdz 10 kilogramiem.

 

Zemkopības ministrija aicina arī citus Latvijas tradicionālo produktu ražotājus būt aktīviem un sagatavot pieteikumus produktu nosaukumu ierakstīšanai kādā no ES aizsargātajiem reģistriem.

 

Jau ziņots, ka ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā ir iekļauts sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize. Pašlaik EK turpinās saskaņošana par Latvijas lielo pelēko zirņu ierakstīšanu ES Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā, kā arī Jāņu siera ierakstīšanu ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.
___________________________ 
Informāciju sagatavoja:
Dagnija Muceniece,
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
tālrunis: 67027070; mob.: 26534104;
e-pasts: Dagnija.Muceniece@zm.gov.lv.

  • Publicēts:
    23.02.2015