Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards ceturtdien, 16. janvārī, Berlīnē (Vācijā) piedalīsies 85. starptautiskās pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādes “Zaļā nedēļa 2020” (Internationale Grüne Woche 2020) svinīgajā atklāšanas pasākumā. Ministrs izstādē tiksies ar Latvijas pārtikas ražotājiem, piedalīsies neformālajā pasākumā, ko rīko Vācijas pārtikas un lauksaimniecības ministre Jūlija Kleknere un Horvātijas kā ES Padomes prezidējošās valsts lauksaimniecības ministre Marija Vučkoviča, kā arī tiksies ar Lietuvas lauksaimniecības ministru Andrusu Paloni, Igaunijas lauku lietu ministru Martu Jarviku un Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Janu Krištofu Ardanovski. Plānots, ka Latvijas kopstendu izstādē apmeklēs Nīderlandes lauksaimniecības ministre Karola Šoutena. 

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards apmeklēs Latvijas ražotāju kopstendu, ko organizē Zemkopības ministrija un Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI). Mūsu valsts kopstends popularizē Latvijas unikālos produktus, kas piesaista apmeklētāju uzmanību un rada tālāku interesi gan par Latvijas pārtikas produktiem, gan tūrisma iespējām, gan arī mūsu nacionālajām tradīcijām. “Latvijas lauksaimnieki un uzņēmēji spēj radīt patiesi unikālus produktus. Tas ietver gan jaunu produktu izstrādi, gan arī senu tautas tradīciju turpināšanu mūsdienās. Tie ir ilgstoši mīlēti pašmāju produkti, kā arī pavisam jauni un inovatīvi izstrādājumi, ar ko izstādē iespējams iepazīstināt stenda apmeklētājus, sasniedzot arvien jaunus eksporta tirgus,” sacīja zemkopības ministrs.

Latvija izstādē “Zaļā nedēļa” piedalās jau 25. reizi. Šogad kopstenda platība izstādē ir 110 kvadrātmetri, un tajā savu produkciju rādīs un arī pārdos SIA “Rozīne” ar produktu “Skrīveru mājas saldējums”, līdztekus tradicionālajam saldējuma piedāvājot īpašu recepšu saldējumus, tostarp arī ar kaņepēm, SIA “Skrīveru pārtikas kombināts” ar konfektēm “Gotiņa” dažādās versijās, Madonas novada zemnieku saimniecība “Rogas” un tās īpašnieks Sandris Akmans ar biškopības produkciju un dažādos veidos gatavotām ogām. SIA “Plūkt” sagādājis Latvijā vāktas zāļu tējas, individuālais komersants “I.R. Avots” piedāvās medus maisījumus, Talsu novada zemnieku saimniecība “Kurzemnieki” – ābolu, ķirbju un citu augu veselīgos našķus, bet SIA “Rīta Putni” sagatavojis dažāda veida paipalu olu produkciju. Pirmo reizi Berlīnē savus mājas vīnus rādīs SIA “Windau Wines”. Kopstendā SIA “Berds” pārdos Vācijas iedzīvotāju starpā jau iecienītu Latvijas uzņēmumu – SIA “Dona”, AS “Tukuma piens”, SIA “Rīgas piensaimnieks”, AS “Rīgas piena kombināts”, SIA “Rēzeknes gaļas kombināts”, SIA “Aibi”, SIA “Zentenes zivju kombināts”, AS “Brīvais Vilnis”, SIA “Gamma-A”, SIA “Karavella”, SIA “Brāļu alus” un SIA “Ilgezeem” - produkciju. 

Apmeklētāju piesaistei, Latvijas Brīvdabas muzeja popularizēšanai un seno amatu rādīšanai stendā uz vietas maizi ceps saimniece Ilze, ko pazīstam kā Doņu Ilzi, un viņai palīdzēs saimniece Kristīne no Brīvdabas muzeja. Asociācijas “Lauku ceļotājs” pārstāves ļaus našķoties ar maizes uzkodām, tādējādi iepazīstinot izstādes apmeklētājus ar kulinārā tūrisma projektu “Rudzu ceļš”. Seno amatu prasmes dzintara apstrādē un koka karošu un bļodu grebšanu rādīs Brīvdabas muzeja amatnieki. Kopstendu papildinās arī SIA “Livonijas dzintars” kosmētika ar dzintara putekļiem un senāk ikdienā pārtikā lietoti, bet aizmirsti produkti ar kaņepēm – karaša, siers, šokolāde un “Gotiņa” ar kaņepēm, kaņepju siera cepumi, kaņepju alus un kaņepju eļļa, grauzdētas kaņepes, kaņepju aizdars u.c. 

Izstāde “Zaļā nedēļa”, kas dibināta pagājušā gadsimta “zelta divdesmitajos”, šogad durvis vērs jau 85. reizi, lai uzņemtu interesentus no 17. līdz 26. janvārim. Pēc izstādes organizatoru gadskārtēji apkopotiem datiem kopējais izstādes apmeklētāju skaits pieaug (ir pārsniedzis 400 000), no kuriem ap 85 000 veido tirdzniecības nozares pārstāvji. Pieaug arī dalībnieku skaits (ap 1800 no 61 valstīm). Vācijas partnervalsts izstādes organizēšanā šogad ir Horvātija. Izstādes oficiālo vietni varat apmeklēt šeit “Zaļā nedēļa 2020”.

Līdztekus izstādei norisinās arī Starptautiskais lauksaimniecības un pārtikas forums (GFFA), kura uzsvars šogad likts uz tirdzniecību kā cilvēces apgādātāju ar drošu, daudzveidīgu, un ilgtspējīgā saimniekošanā iegūtu pārtiku. 
______________________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv