Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība otrdien, 14. septembrī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtību lauku attīstībai apakšpasākumā “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju”, lai paplašinātu atbalsta pretendentu loku un vienkāršoto izmaksu piemērošanu projekta sagatavošanas un vispārējās izmaksās. 

Turpmāk uz atbalstu apakšpasākumā “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” varēs pretendēt arī uzņēmēji ar saimnieciskās darbības apgrozījumu no 70 000 līdz 150 000 eiro noslēgtajā gadā pirms projekta iesniegšanas, jo pašreizējā ekonomiskajā situācijā atbalsts nepieciešams uzņēmējdarbības pārstrukturizācijai, dažādojot uzņēmējdarbību un attīstot to. 

Pēc noteikumu stāšanās spēkā atbalsta pretendentiem vairs nebūs jāsniedz būvniecības dokumentācija, ja tā ir pieejama Būvniecības informācijas sistēmā. 

Projekta sagatavošanas un vispārējo izmaksu noteikšanai turpmāk varēs piemērot vienkāršoto izmaksu “Vienotas likmes finansējums”, pamatojoties uz ZM apstiprināto metodiku. Vienīgi atbalsta pretendentiem, kuriem ir saistošs Publisko iepirkumu likums (Publisko iepirkumu likuma 1. panta 19. punkts), vispārējām izmaksām saglabāsies jau pašlaik esošā likme. 

Lai atbalstītu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, turpmāk attiecināmas būs arī restaurācijas izmaksas būvei, kurā notiek saimnieciskā darbība un kura ir pakalpojuma sniegšanas vai produktu ražošanas vieta, kā arī būves atjaunošanas izmaksas, ja būvi nepieciešams tehniski vai funkcionāli uzlabot valsts aizsargājamā kultūras piemineklī, kas ir tūrisma pakalpojuma sniegšanas vieta. 

Tiek dzēstas projekta iesnieguma veidlapas (noteikumu 1. un 2. pielikums), pamatinformāciju, kuru atbalsta pretendentiem būs nepieciešams norādīt, nosakot noteikumos. Tas Lauku atbalsta dienestam ļaus pielāgot Elektroniskās pieteikšanās sistēmā aizpildāmo informāciju atbilstoši atbalsta pretendentam, tādējādi nodrošinot ātrāku un ērtāku iesniegumu iesniegšanu un administrēšanu.

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 13. oktobra noteikumos Nr. 590 “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība lauku attīstībai apakšpasākumā “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju””” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv