Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija aicina suņu, kaķu un sesku turētājus pievērst uzmanību: ir atjaunots Lauksaimniecības datu centra (LDC) šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizāciju reģistrs un tikai šīs organizācijas ir tiesīgas nodarboties ar šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzēšanu, pavairošanu,  tirdzniecību un ciltsrakstu izsniegšanu. Informācija par reģistrētām šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijām ir pieejama Lauksaimniecības datu centra tīmekļvietnē.

Lai izslēgtu situācijas, kad iegādātais šķirnes mīļdzīvnieks (kaķis, suns vai sesks) neatbilst attiecīgai šķirnei un tam izsniegtie ciltsraksti rada šaubas, pirms darījuma veikšanas obligāti ir jāpārliecinās, vai attiecīgās šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētava ir kādā no šīm reģistrētām organizācijām.

Iegādājoties šķirnes mīļdzīvnieku no audzētāja vai audzētavas, kura pārstāv reģistrētu organizāciju, dzīvnieka īpašnieks pasargās sevi no attiecīgai šķirnei neatbilstoša dzīvnieka iegādes, un tam izsniegtie ciltsraksti būs apliecinājums, ka pārdevējs (audzētājs vai audzētava) mīļdzīvniekus audzē saskaņā ar valstī noteiktajām labturības prasībām un ievēro dzīvnieku pavairošanas nosacījumus. Ja mīļdzīvnieka audzēšanas procesā īpašniekam vai turētājam  radīsies jautājumi vai neskaidrības, viņam būs iespēja vērsties pie attiecīgās organizācijas šo jautājumu risināšanai.

Savukārt, ja šķirnes mīļdzīvnieks nopirkts no pārdevēja (audzētāja vai audzētavas), kas nesadarbojas ar organizācijām vai sadarbojas ar organizāciju, kura nav reģistrējusies LDC, tad dzīvniekam izsniegtie ciltsraksti nebūs legāli un dzīvnieka patiesā izcelsme un veselības stāvoklis var būt apšaubāms.

Vienotu kārtību šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju darbībai nosaka 2019. gada 8. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr.10 “Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas reģistrēšanas un atzīšanas kārtība, kā arī šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku ciltsgrāmatas kārtošanas, ciltsrakstu izsniegšanas un audzēšanas programmas apstiprināšanas kārtība”.
_____________________________
Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv