Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Attēls no "Zaļās nedēļas" lauksaimniecības ministru konferences

Zemkopības ministrs Didzis Šmits no ceturtdienas, 19. janvāra, līdz svētdienai, 22. janvārim, Berlīnē (Vācijā) apmeklēs 87. starptautisko pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādi “Zaļā nedēļa 2023” (Internationale Grüne Woche 2023) un tiksies ar vairāku valstu lauksaimniecības ministriem, kā arī ar Latvijas pārtikas ražotājiem, kuri piedalās Latvijas kopstendā, ko organizē Zemkopības ministrija un Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI).

Izstādes laikā Didzis Šmits piedalīsies arī 15. Berlīnes lauksaimniecības ministru konferencē, kurā diskutēs par dažādiem ar lauksaimniecību un pārtiku saistītiem jautājumiem – par pārtikas nodrošinājumu krīzes laikā un klimatam draudzīgu pārtikas sistēmu, par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un pašreizējās starptautiskās sadarbības uzlabošanu. Konferences noslēgumā plānots apstiprināt kopējo paziņojumu “Pārtikas sistēmas pārveide: pasaules mēroga reakcija uz vairākām krīzēm”.

Ministram izstādes laikā plānotas vairākas divpusējās tikšanās – ar Lietuvas lauksaimniecības ministru Kestuti Navicku (Kęstutis Navickas), Moldovas lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības ministru Vladimiru Boleu (Vladimir Bolea), Gruzijas vides aizsardzības un lauksaimniecības ministru Otaru Šamudžu (Otar Shamugia), Uzbekistānas lauksaimniecības ministru Azizu Voitovu (Aziz Voitov).

Latvija izstādē “Zaļā nedēļa” piedalās 26. reizi. Šogad Latvijas kopstenda platība ir 130 kvadrātmetri, un tajā produkciju ar zīmolu “Skrīveru mājas saldējums” rādīs un pārdos SIA “Rozīne”, piedāvājot dažādu garšu saldējumu. SIA “Skrīveru pārtiks kombināts” sevi pārstāvēs ar konfektēm “Gotiņa” dažādās versijās, SIA “Vladas SP” piedāvās dzērvenes pūdercukurā un šokolādes glazūrā, bet dzirkstošo bērzu sulas vīnu, cidoniju sidru un stipros dzērienus – čili brandvīnu un ābolu brendiju uz Berlīni vedīs SIA “Windau Wines”. Savukārt SIA “Abaste” kopstendā pārdos dažādu Latvijas lielo pārtikas ražošanas uzņēmumu piena, gaļas, zivju un miltu produkciju, kā arī dažādus Latvijas dzērienus, bet inovatīvās dārzeņu rīves jeb “maģiskos nažus” rādīs uzņēmums SIA “Superprodukti”.

Ar zīmolu “Kalnu medus” no Vidzemes augstienes bioloģiskajām pļavām medu uz izstādi vedīs Liezēres pagasta ZS “Rogas”, bet IK “I.R. Avots” piedāvājumā būs īpašo garšu putots medus un aukstie kokteiļi, kā arī bišu vaska sveces.

Jaunums izstādes apmeklētājiem būs Latvijā audzētu un ražotu kaņepju sēklu produkti – enerģijas batoniņi, kaņepju sviests, kaņepju sēklu tēja, ko Berlīnē piedāvās IK “Obelisk farm”. Savukārt Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” izstādes viesiem piedāvās jaunākos Latvijas tūrisma objektus – Latvijas ābolu sidra ceļu, Latvijas rudzu grauda ceļu un distances pārgājienu takas caur trim Baltijas valstīm.

Izstāde “Zaļā nedēļa šogad no 20. līdz 29.janvārim durvis vērs jau 87. reizi. Izstādē 128 tūkstošu kvadrātmetru platībā piedalīsies 1400 dalībnieku no 72 valstīm. Izstādes oficiālo vietni varat apmeklēt Zaļā nedēļa 2023.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv