Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Berlīnes lauksaimniecības ministru konference

Zemkopības ministrs Didzis Šmits sestdien, 21. janvārī, Berlīnē (Vācijā) piedalījās 15. Berlīnes lauksaimniecības ministru konferencē, kura norisinājās 87. starptautiskās pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādes “Zaļā nedēļa 2023” (Internationale Grüne Woche 2023) laikā. Ministri konferencē diskutēja par pārtikas nodrošinājumu krīzēs un klimatam draudzīgu pārtikas sistēmu, par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un pašreizējās starptautiskās sadarbības uzlabošanu.

Konferences diskusijā par klimatam draudzīgas pārtikas sistēmas veidošanu pasaulē Didzis Šmits atgādināja, ka cīņa pret kovida pandēmiju un Krievijas agresijas Ukrainā ietekme kārtējo reizi parādījusi lauksaimniecības un pārtikas sistēmas ievainojamību. Tādēļ ir jāveicina pārtikas ražošana un jāpanāk ar vides un klimata mērķiem līdzsvarota ražošanas izaugsme. Attīstot inovācijas, ir iespējams efektīvāk izmantot esošos resursus un radīt pievienoto vērtību. Turklāt, efektīvi izmantojot pārtikas blakusproduktus, var radīt vēl papildu pievienoto vērtību. Vienlaikus ir jāveicina pārtikas piegādes ķēžu noturība, dažādojot ražošanai nepieciešamo izejvielu piegādes avotus nacionālā un starptautiskā līmenī.

Nodrošinātība ar pārtiku ir valsts drošības jautājums. Tādēļ valstīm kopīgiem spēkiem jāpieliek visas pūles, lai pārtika būtu pieejama ikvienam pasaules iedzīvotājam, un svarīga nozīme krīzes risināšanā ir starptautiskajām organizācijām,” uzsvēra zemkopības ministrs. “Tikai sadarbojoties globāli, mēs varēsim palielināt produktivitāti, esošo resursu efektīvu izmantošanu un kļūt konkurētspējīgāki, dažādojot tirgu.

Konferences noslēgumā ministri pieņēma kopēju paziņojumu:

Zemkopības ministrs izstādes laikā ar Lietuvas lauksaimniecības ministru Kestuti Navicku (Kęstutis Navickas) un Igaunijas Lauku lietu ministrijas pārstāvjiem pārrunāja ES Kopējās lauksaimniecības politikas aktualitātes un apsprieda situāciju ar pārtikas apgādi un lauksaimniecību Baltijas valstīs.

Notika arī tikšanās ar Ukrainas agrārās politikas un pārtikas ministru Mikolu Solski (Mykola Solskyi) un Lietuvas lauksaimniecības ministru Kestuti Navicku (Kęstutis Navickas), kuras laikā pārrunāja problēmas ar pārtikas loģistikas koridoriem, kā arī pārtikas drošības jautājumus. Ukrainas ministrs uzaicināja Baltijas valstu zemkopības ministrus vizītē uz Ukrainu.

D. Šmitam bija arī vairākas divpusējās tikšanās – ar Saksijas – Anhaltes pavalsts Ekonomikas, tūrisma, lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru Svenu Šulci (Sven Schulze), Moldovas lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības ministru Vladimiru Boleu (Vladimir Bolea), Gruzijas vides aizsardzības un lauksaimniecības ministru Otaru Šamudžu (Otar Shamugia) un Uzbekistānas lauksaimniecības ministru Azizu Voitovu (Aziz Voitov), ar kuriem pārrunāja savstarpējās tirdzniecības un institucionālās sadarbības stiprināšanu.

Ministrs “Zaļajā nedēļā” apmeklēja Latvijas pārtikas ražotāju kopstendu un tikās ar mūsu uzņēmējiem. Uz izstādes kopstendu savu produkciju bija atvedusi SIA “Rozīne”, SIA “Skrīveru pārtikas kombināts”, SIA “Vladas SP”, SIA “Windau Wines”, ZS “Rogas”, IK “I.R. Avots”, IK “Obelisk farm” un SIA “Superprodukti”, bet SIA “Abaste” kopstendā pārdeva dažādu Latvijas lielo pārtikas ražotāju produkciju. Savukārt asociācija “Lauku ceļotājs” piedāvāja jaunākos Latvijas tūrisma objektus, bet Doņu Ilze stendā cepa maizi un seno amatu meistari Harijs un Jānis rādīja prasmes dzintara apstrādē un koka grebšanā.

Latvija izstādē “Zaļā nedēļa” piedalījās jau 26. reizi, un kopstendu 130 kvadrātmetru platībā organizēja Zemkopības ministrija un Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI). Pēc izstādes organizatoru datiem izstādē 128 tūkstošu kvadrātmetru platībā piedalījās 1400 dalībnieku no 72 valstīm. Izstādes oficiālo vietni varat apmeklēt “Zaļā nedēļa 2023”.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv