Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Salacgrīvas nēģi

“Salacgrīvas nēģi” ierakstīti Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā (AĢIN). Līdz ar to lietot nosaukumu “Salacgrīvas nēģi” un izmantot marķējumā Eiropas Savienības logo drīkstēs tikai tie ražotāji, kuri iesaistījušies ražotāju grupā “Salacgrīvas nēģi” un saņēmuši sertifikātu no Pārtikas un veterinārā dienesta.

Produktu “Salacgrīvas nēģi” un tā ģeogrāfisko apgabalu vieno cēloniskā saikne, kuras pamatā ir produkta reputācija un īpašības. Raksturīgākās specifiskās produkta īpašības – piesātināto, rūgteni saldo un mēreni sāļo garšu un jūras un aļģu smaržu – nodrošina gan jūras ģeogrāfiskais tuvums upju vietām, kurās nēģi atgriežas uz nārstu (tas samazina laiku, ko nēģi pavada upes ūdenī, tādā veidā ierobežojot upes dūņu piemaisījumu uzņemšanu), gan arī pielietojamais zvejas paņēmiens, kas ļauj bieži pārbaudīt murdus.

Savu lielisko reputāciju Latvijā produkts bauda jau vairākus gadsimtus, un par to stāsta vēstures liecības – “Salacgrīvas nēģi” zvejoti un apstrādāti jau kopš 18. gadsimta. To zvejas paņēmieni un gatavošanas receptes tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

Salacgrīvas pagasta un Salacgrīvas pilsētas tūrisma maršrutos ir iespēja iepazīties ar šo unikālo, gadsimtiem seno zvejas paņēmienu un nogaršot nēģu produktus. Nēģu zvejošana ar taci ir tāds zvejas paņēmiens, kas ļauj tūristiem vērot procesu un piedalīties tajā.

“Salacgrīvas nēģu” teicamo reputāciju augstu novērtējis arī starptautiskās “Slow Food” kustības aizsācējs Latvijā šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Savā televīzijas raidījumā “Tuč, tuč Rītiņš” slavenais pavārs rādīja “Salacgrīvas nēģu” tradicionālo zvejas paņēmienu un demonstrēja, kā nēģi tiek apstrādāti pēc sentēvu metodēm.

Par nosaukuma “Salacgrīvas nēģi” ierakstīšanu AĢIN paziņots Komisijas īstenošanas 2022. gada 15. novembra regulas (ES) 2022/2280 par nosaukuma ierakstīšanu Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu un aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā (“Salacgrīvas nēģi” (AĢIN)) oficiālajā publikācijā.

 


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv