Informācija plašsaziņas līdzekļiem
dzīvnieki

Valdība otrdien, 22. novembrī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos speciālistiem, kuri nodarbojas ar lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, snieguma pārbaudi un pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, olšūnu un embriju transplantāciju, nosakot, ka speciālistam, kurš ir saņēmis sertifikātu vērtēšanā, paaugstinot kvalifikāciju, ne retāk kā reizi divos gados ir jāapmeklē tādas biedrības vai organizācijas organizēta praktiskā apmācība lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanā, ar kuru konkrētajam speciālistam ir noslēgts līgums par lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu.

Grozījumi noteic, ka turpmāk apliecinājumu par praktisko iemaņu apgūšanu snieguma pārbaudē un pārraudzībā drīkstēs izsniegt persona, kurai jau ir izsniegts sertifikāts attiecīgās sugas lauksaimniecības dzīvnieku pārraudzībā un vismaz piecu gadu profesionālā pieredze attiecīgajā darbības jomā.

Grozījumi precizē kvalifikācijas paaugstināšanas nosacījumus, un turpmāk speciālistam, kurš ir saņēmis sertifikātu vai apliecību, ne retāk kā reizi piecos gados jāpaaugstina kvalifikācija, apmeklējot vismaz 16 stundu kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus, piemēram, kursus, seminārus, vebinārus, konferences katrā darbības jomā.

Savukārt kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumu organizētājiem Latvijā septiņu darbdienu laikā pēc kvalifikācijas paaugstināšanas pasākuma beigām par to jāinformē Lauksaimniecības datu centrs (LDC) un jāiesniedz dalībnieku saraksts, kurā norādīts kvalifikācijas paaugstināšanas pasākuma temats un stundu skaits. Ja speciālists kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus būs apmeklējis ārpus Latvijas, viņam pašam mēneša laikā pēc kvalifikācijas paaugstināšanas jāiesniedz LDC kvalifikācijas paaugstināšanu apliecinošs dokuments.

Situācijā, kad LDC būs anulējis sertifikātu speciālistam, kurš triju gadu laikā nav darbojies sertifikātā norādītajā jomā, viņam atkārtoti būs jāapgūst praktiskās iemaņas un jānokārto pārbaudes tests, lai saņemtu jaunu sertifikātu.

Vēl grozījumi noteic, ka turpmāk speciālistam, kurš ir saņēmis apliecību lauksaimniecības dzīvnieku pārraudzībā, ne retāk kā reizi piecos gados jāpaaugstina kvalifikācija, apmeklējot 14 stundu teorētiskās apmācības un divu stundas praktiskās apmācības tādas personas vadībā, kurai ir izsniegts sertifikāts attiecīgās sugas lauksaimniecības dzīvnieku pārraudzībā.

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2019.gada 12.marta noteikumos Nr.116 „Prasības personām, kas nodarbojas ar lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, snieguma pārbaudi un pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, olšūnu un embriju transplantāciju”” stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv