Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopība ministrs Kaspars Gerhards ir vērsies pie ES lauksaimniecības komisāra Januša Vojcehovska, pieprasot Eiropas Komisijas (EK) atbalstu Latvijas cūkkopības nozarei, kas ir nonākusi kritiskā situācijā.

Gerharda un Vojcehovska saruna videokonferencē notika otrdien, 7. decembrī, taču jau nākamā gada janvārī ministrs rosinājis klātienes tikšanos ar ES lauksaimniecības komisāru, lai atkārti pārrunātu šo jautājumu.

Zemkopības ministrija (ZM) prasa EK atbalstošus atbalsta soļus cūkkopības nozarei, jo cūkgaļas ražošana ir viena no galvenajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā, kas dod darbu lauku apvidos. Latvijas cūkaudzētāju finansiālo grūtību mazināšanai ZM jau kopš kovida pandēmijas sākuma ir radusi iespēju cūkgaļas nozarei piešķirt valsts atbalstu – 2020. gadā tie bija 2,5 miljoni eiro, arī šogad turpinās atbalsta izmaksa no piešķirtajiem 12,7 miljoniem eiro. Taču ar šiem atbalsta pasākumiem nevar risināt ES pārprodukcijas problēmas radītās grūtības.

“Valsts mērogā esam darījuši visu iespējamo, lai lauksaimniekus atbalstītu. Tāpēc aicināju ES lauksaimniecības komisāru rast risinājumu šai kritiskajai situācijai. Mūsu cūkaudzētāju problēmas ir ES līmeņa problēmas, un ES rīcībā ir instrumenti, lai tās atrisinātu. Tāpēc mūsu galvenais pieprasījums ir papildu mērķtiecīgs atbalsts no ES budžeta cūkgaļas ražotājiem, līdzīgi kā tas tika īstenots, reaģējot uz Krievijas embargo ES lauksaimniecības un pārtikas precēm. Ir jādara viss iespējamais, lai tirgus regulēšanas dēļ būtu nodrošināti atbalsta pasākumi,” uzsvēra Gerhards.

Ministrs atgādināja, ka jau iepriekš pārrunās ar ES viņam izdevās izcīnīt augstākas nozvejas kvotas Latvijas zvejniekiem nekā bija iecerējusi ES. “Tāpēc arī šoreiz tiks darīts viss iespējamais, lai panāktu mūsu lauksaimniekiem iespējami labvēlīgāku rezultātu, jo mūsu cūkkopības nozare cieš ES pārprodukcijas dēļ,” piebilda Gerhards.

Jau iepriekš vēstīts, ka kritisko situāciju nozarē Latvijā radījuši vairāki iemesli. Viens no tiem – cūkgaļas pārprodukcija ES tirgū. Latvijas tirgū cūkgaļas cena ilgstoši ir pazeminājusies un novembra beigās cena sasniedza rekordzemu līmeni – 93,7 eiro par 100 kilogramiem, kas ir zemākā cena ES. Jau novembrī ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē Latvija norādīja uz smagajām problēmām cūkkopības nozarē, prasot risinājumu ES līmenī ar konkrētiem atbalsta pasākumiem.

“Šāds cenu līmenis ne tikai nav pieņemams, tas ir nozari iznīcinošs. Es to nedrīkstu pieļaut. Lauksaimnieki nevar segt ražošanas izmaksas, kas ir ļoti augstas un turpina pieaugt, galvenokārt lopbarības, elektrības un degvielas izmaksu dēļ. Diemžēl Latvijā cūkgaļas ražošana samazinās – imports no citām dalībvalstīm izstumj mūsu lauksaimniekus no tirgus. Līdz ar to cūkgaļas ražošana sarūk, Latvijas ražotājiem jācīnās par izdzīvošanu un ministrijas uzdevums ir palīdzēt nozarei,” teica Gerhards.

Ministrs skaidroja, ka sarunā Vojcehovskis piekrita, ka situācija cūkgaļas tirgū ir problemātiska, ko vēl ir pasliktinājusi kovida pandēmija, resursu cenu pieaugums un nelīdzsvarotība piedāvājumā – pieprasījumā.

“Komisārs apliecināja, ka izprot grūto situāciju Latvijas cūkgaļas ražošanas nozarē un seko līdzi situācijai ES un Latvijas cūkgaļas un citu lauksaimniecības preču tirgū. ES lauksaimniecības komisārs piekrita, ka Latvija, risinot cūkgaļas ražošanas nozares kritiskās problēmas, var izmantot lauku attīstības pasākumu atbalstu vai valsts atbalstu, lai nodrošinātu sektora dzīvotspējas atjaunošanos. Šādus pasākumus EK atbalstītu,” informēja Gerhards.



Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv