Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Lai veicinātu Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) attīstību, Zemkopības ministrija (ZM) universitātes attīstībā pēdējos trīs gados ir investējusi 3 miljonus eiro. LLU ir viena no Baltijas valstu vadošajām biozinātņu un tehnoloģiju universitātēm, kur, izmantojot modernas studiju programmas un mūsdienīgu materiāltehnisko bāzi, jaunieši var apgūt darba tirgū nepieciešamas profesijas visās vadošajās bioekonomikas nozarēs. Kopumā universitāte īsteno 58 studiju programmas pamatstudijās, augstākā līmeņa studijās un doktorantūrā.

LLU centrālā ēka ir baroka laika lielākā celtne Baltijas valstīs – Jelgavas pils, kas atrodas pilsētas centrā, uz salas starp divām upēm. Vēsturiskā pils vairāk nekā 280 gadu pastāvēšanas laikā ir piedzīvojusi dažādas pārmaiņas, taču šodien tā pilnībā tiek izmantota studiju un pētniecības procesu īstenošanai. Lai ēka būtu piemērota mūsdienu sabiedrības prasībām pēc kvalitatīvas izglītības, tās modernizēšanā ieguldīts arī ZM finansējums, kas novirzīts fasādes atjaunošanā, ēkas energoefektivitātes uzlabošanā un attīrīšanas iekārtu renovācijā.

Pēdējo gadu laikā vērienīgi atjaunošanas darbi veikti dažādās LLU ēkās – atjaunotas auditorijas, studiju procesa pilnveidei ar ZM atbalstu iegādātas zinātniskās un pilotražošanas iekārtas.

Pateicoties kvalitatīvajām studiju programmām un absolventu pieprasījumam darba tirgū, LLU joprojām ir Latvijā vadošo universitāšu vidū studējošo skaita ziņā. Turklāt LLU ieguvusi arī starptautisku novērtējumu un 2019. gadā pirmo reizi iekļuvusi Times Higher Education Pasaules labāko universitāšu reitingā, tādējādi demonstrējot starptautisko konkurētspēju un atpazīstamību. 

 Savukārt saskaņā ar Latvijas darba devēju pieprasījumu, LLU ir pirmajā pieciniekā to Latvijas augstskolu vidū, kuru absolventi pēc studiju beigšanas ir ļoti pieprasīti darba tirgū. Tas neizbrīna, jo LLU sagatavo speciālistus ražojošajām nozarēm – pārtikas rūpniecībai, mežsaimniecībai, lauksaimniecībai, kokrūpniecībai, enerģētikai, mašīnbūvei un informācijas tehnoloģiju nozarei, kas Latvijā sekmē tautsaimniecības attīstību un dod būtisku pienesumu ekonomikā.

LLU mācībspēki ikdienā iegulda papildus darbu, lai pilnveidotu studentu zināšanas arī ārpus studiju programmās paredzētā satura un stiprinātu zināšanas matemātikā, fizikā un ķīmijā. Tādējādi tiek samazināts studijas nepabeigušo studentu skaits. Turklāt LLU ir daudz gados jaunu mācībspēku, kas savas zināšanas un prasmes ieguvuši gan LLU, gan citās Latvijas un ārvalstu augstskolās.

LLU pasniedzēji studiju procesā izmanto gan aktuālo zinātnisko pētījumu rezultātus, gan paši stažējas nozaru uzņēmumos un ārvalstu augstskolās. Šajā studiju gadā LLU darbu sākuši arī vairāki vieslektori un viesprofesori no Latvijas uzņēmumiem un citu valstu universitātēm. Pēdējo gadu laikā LLU nozīmīgu darbu veic arī ārvalstu studentu piesaistē, kuru skaits veterinārmedicīnas, informācijas tehnoloģiju, uzņēmējdarbības vadības un pārtikas zinātnes studijās Jelgavā arvien pieaug.

Īpaši pieprasīti Latvijas un Eiropas darba tirgū ir LLU sagatavotie vetārsti. Piemēram, Veterinārmedicīnas fakultātē studē lielākais ārvalstu studentu skaits LLU, turklāt, lai sāktu studijas Veterinārmedicīnas fakultātē, studētgribētājiem ir jāiztur nopietns reflektantu konkurss.

Topošo veterinārmedicīnas speciālistu sagatavošanai, īpaši praktisko prasmju attīstīšanai, universitātes ietvaros darbojas Veterinārā klīnika, kas ir modernākā Baltijas reģionā. Tajā studentu prakses tiek īstenotas gan Latvijas vadošo veterinārārstu, gan ārvalstu speciālistu vadībā no visas pasaules.

Pilnvērtīgām studijām nepieciešamas ne tikai kvalitatīvas studiju programmas, bet arī patīkama dzīves vide. Tāpēc LLU, izmantojot arī ZM atbalstu, ir atjaunojusi studentu dienesta viesnīcas (agrāk tās sauca par kopmītnēm vai studentu leksikā – kojām), no kurām lielākā daļa atrodas pašā Jelgavas centrā.

Līdzfinansēti arī vairāki ES projekti LLU ēku energoefektivitātes uzlabošanā, ierīkojot jaunus siltummezglus, siltinot fasādes un izbūvējot jaunus jumtus.

Dienesta viesnīcās studentiem ir pieejamas labiekārtotas istabas dzīvei un studijām, bet koplietošanas telpās ir pilnībā aprīkotas virtuves, veļas mazgājamās iekārtas, atpūtas telpas u.tml. Protams, pieejams arī wi-fi.

Savukārt par studentu un mācībspēku drošību universitātes ēkās gādā mūsdienīgas ugunsdrošības un brīdināšanas sistēmas.

Lai iegūtās zināšanas lauksaimniecībā varētu pielietot arī praksē, LLU studentu un pētniecības vajadzībām ir pieejamas divas mācību saimniecības – “Pēterlauki” un “Mušķi”. Abās praktiskās iemaņas iegūst gan topošie lauksaimniecības speciālisti, gan veterinārārsti. Nesen, izmantojot ZM atbalsta finansējumu, modernizēta zirgkopības saimniecība “Mušķi”.

 

Foto – Zemkopības ministrija un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

Informācija Sagatavota Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā