Nacionālā pārtikas kvalitātes shēmā (NPKS) visi pārtikas aprites posmi ir izsekojami, produkta ražotājs ir sertificēts atbilstoši nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām un gala produkts ar NPKS norādi ir nonācis tirdzniecībā.

NPKS prasības noteiktas šādām produktu grupām:

  • pienam un piena produktiem, liellopu gaļai, cūkgaļai, kazu, aitu un trušu gaļai un tās produktiem;
  • medum un biškopības produktiem;
  • graudaugiem un to produktiem, eļļas augiem un to produktiem;
  • dārzeņiem, kartupeļiem, sēnēm un to produktiem;
  • augļiem, ogām un to pārstrādes produktiem;
  • olām, putnu gaļai un tās produktiem;
  • zivīm un zivju produktiem;
  • saliktiem produktiem un uztura bagātinātājiem;
  • dzeramajam ūdenim, avota ūdenim, minerālūdenim un sulu dzērieniem;
  • konditorejas izstrādājumiem.

Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktus marķē ar 2  logotipiem:

  1. Ar zaļās krāsas norādi marķē:
    • Medu un biškopības produktus, svaigus dārzeņus, kartupeļus, augļus un ogas, svaigu gaļu, svaigas zivis un svaigas olas, ja tie pilnībā  iegūti vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas shēmas norādē minēta kā izcelsmes valsts vai reģions (piem. Latvija).
    • produktus, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes kritērijiem un 75% izejviela iegūta vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas shēmas norādē minēta kā izcelsmes valsts vai reģions.
  2. Ar bordo krāsas norādi marķē produktus, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes kritērijiem un kuru pilns pārstrādes cikls notiek vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, piem. Latvijā.

 

Lai pieteiktos dalībai nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā, personai, kura vēlas ražot nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām atbilstošu produktu: