Zivju produkcijas ražošana un realizācija 2022.gadā

2022. gadā Latvijas kopējais saražotais zivju produkcijas un sagatavoto vai konservēto zivju apjoms sastādīja 82,3 tūkst. tonnu, bet realizētais apjoms - 66,9 tūkst. tonnu 239,7 milj. eiro vērtībā, kas liecina par saražotās zivju produkcijas lielāku piedāvājumu nekā pieprasījumu.

2022. gadā salīdzinājumā ar 2021. gadu Latvijas kopējais saražotās zivju produkcijas un sagatavoto vai konservēto zivju apjoms palielinājās par 30 % jeb 19 tūkst. tonnu.

Saražotais zivju produkcijas apjoms sastādīja 29 % jeb 23,7 tūkst. tonnu, savukārt sagatavoto vai konservēto zivju apjoms sastādīja 71 % jeb 58,6 tūkst. tonnu.

Kā arī 2022. gadā salīdzinājumā ar 2021. gadu palielinājās realizētās produkcijas apjoms gan tonnās, gan vērtības izteiksmē. Realizētais produkcijas apjoms palielinājās par 31,7 % jeb 16,1 tūkst. tonnu, savukārt vērtības izteiksmē tas palielinājās par 30 % jeb 55 milj. eiro, kas norāda, ka Latvija realizēja zivju produkciju ar augstāku vērtību, kas atspoguļoja ari attiecīgo produktu cenu pieaugumu.

2022.gadā Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrā bija iekļauti 112 atzīti zvejas produktu apstrādes uzņēmumi.

Zivju produkcijas un sagatavoto vai konservēto zivju ražošanas apjoms (tūkst. tonnu) un vērtība (milj. eiro)*

*neieskaitot atvēsinātās un saldētās  zivju produkcijas ražošanu uz zvejas kuģiem 

Latvijā tiek ražots ļoti plašs zivju produkcijas sortiments – svaigas, atdzesētas, saldētas, kaltētas, vītinātas, kūpinātas, sālītas zivis vai zivis sālījumā, tai skaitā tādi zivju izstrādājumi kā zivju fileja, zivju gaļa, zivju aknas, ikri un pieņi, kā arī sagatavotas vai konservētas zivis, veselas vai gabalos, kaviārs un kaviāra aizstājēji, kas gatavoti no zivju ikriem un citi gatavi izstrādājumi.

2022. gadā no Latvijā kopējā saražotā zivju produkcijas apjoma 82,3 tūkst. tonnu sastādīja:

  1. sagatavotas vai konservētas sardīnes, sardinellas, brētliņas, šprotes (veselas vai gabalos) - 30 % jeb 24,8 tūkst. tonnu;
  2. sagatavotas vai konservētas tunzivis, svītrainās vai bonito tunzivis, pelamīdas, skumbrijas (makreles) (veselas vai gabalos) un citi gatavi zivju izstrādājumi vai konservi, tai skaitā surimi (sakapāta un apstrādāta zivs fileja, kas tiek pārveidota par vienmērīgu, baltu masu, kuru izmanto attiecīgas zivju produkcijas ražošanai) – 30 % jeb 24,7 tūkst. tonnu;
  3. svaigas, saldētas zivis, saldēta zivs fileja un zivju gaļa; atdzesētas vai saldētas zivju aknas, ikri un pieņi - 21,6 % jeb 17,8 tūkst. tonnu;
  4. sagatavotas vai konservētas siļķes (veselas vai gabalos), tai skaitā Baltijas jūras un Baltijas jūras Rīgas līča reņģes – 8 % jeb 6,6 tūkst. tonnu;
  5. zivis un to izstrādājumi, tai skaitā kaltēti, kūpināti, sālīti, sālījumā; kaltētas, kūpinātas, sālītas vai sālījumā zivju aknas, ikri, pieņi, spuras, galvas, astes, peldpūšļi un citi ēdami subprodukti; zivju milti un granulas, kas derīgas lietošanai pārtikā; zivju fileja kaltēta, vītināta, sālīta vai sālījumā – 7 % jeb 5,9 tūkst. tonn;
  6. sagatavoti vai konservēti laši (veseli vai gabalos)3 % jeb 2,2 tūkst. tonnu;
  7. kaviārs un kaviāra aizstājēji; saldēti, kaltēti, sālīti vai sālījumā vēžveidīgie (langusti, citi jūras vēži, omāri, garneles, ziemeļgarneles, krabji, saldūdens vēži un tml.), mīkstmieši (ķemmīšgliemenes, ēdamgliemenes, sēpijas, kalmāri un astoņkāji); citādi sagatavoti vai konservēti vēžveidīgie, mīkstmieši, jūras aļģes un citi ūdens bezmugurkaulnieki - 0,4 % jeb 0,33 tūkst. tonnu.

Saražotās zivju produkcijas un sagatavoto vai konservēto zivju sortimenta struktūra 2022.gadā (% no kopējā apjoma 82,3 tūkst. tonnu)

*Surimi - sakapāta un apstrādāta zivs fileja, kas tiek pārveidota par vienmērīgu, baltu masu, kuru izmanto attiecīgas zivju produkcijas ražošanai