Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Latvijas normatīvajos dokumentos nav paredzēta kompensācija par medījamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem, piemēram, vilku postījumiem aitu ganāmpulkos. Lai mazinātu zaudējuma risku, saimniecībām ir paredzēts atbalsts preventīviem pasākumiem. Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam atbalsta pasākumā “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība atklātu projektu konkursa veidā pasākumā "Ieguldījumi materiālajos aktīvos” (2021. gada 30. 11.2021, Nr. 776), un šis atbalsts ir pieejams arī plānošanas perioda pārejas laikā 2021. un 2022. gadā.

Atbalstu var saņemt žogu ierīkošanai un tehnikas papildaprīkojumam putnu un mazo dzīvnieku bojāejas mazināšanai (dažādām ierīcēm kā papildaprīkojumam – dzīvnieku detektoriem, atbaidīšanas ierīcēm), lai nodrošinātu lopkopības saimniecības darbību. Pamata atbalsta intensitāte ir 40%, un tā var tikt papildināta par 10%, ja projektu īsteno lopkopībā, kurā audzē zālēdājus. Atbalsta saņēmējam, īstenojot projektu, kura mērķis ir labturības uzlabošana un dzīvnieku postījumu risku mazināšana, nav jāsasniedz arī saimnieciskās darbības rādītāju pieaugums. Nākamā projektu iesniegumu pieņemšanas kārta plānota šāgada rudenī.

atbalstu aitu audzētājiem

 

Arī KLP Stratēģiskajā plānā 2023.-2027. gadam ir paredzēts “Atbalsts ieguldījumiem lauksaimniecības dzīvnieku labturības uzlabošanai un biodrošības pasākumu īstenošanai”, tādējādi saglabājot atbalstu preventīvajiem ieguldījumiem dzīvnieku postījumu mazināšanai, kā arī putnu un dzīvnieku bojāejas mazināšanai. Atbalsts būs pieejams biodrošības pasākumu īstenošanai un dzīvnieku turēšanas jeb labturības uzlabošanai dzīvnieku novietnēs, vienlaikus uzlabojot arī dzīvnieku veselību un samazinot antimikrobiālo līdzekļu lietošanu. Jāņem vērā, ka šā atbalsta nosacījumi vēl ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Vēlamies atgādināt, ka lauksaimnieks var savu risku samazināt, veicot apdrošināšanu. Attīstoties lauksaimniecības apdrošināšanas pakalpojumiem Latvijā un palielinoties konkurencei starp apdrošināšanas sabiedrībām, ir iespēja izvēlēties labākos apdrošināšanas piedāvājumus. Turklāt apdrošināšanas pakalpojums kļūst izdevīgāks tad, kad konkrēto pakalpojum iegādājas lielāks skaits klientu. Tāpēc aicinām aitkopjus kopīgi risināt šo jautājumu, lai aitu ganāmpulka apdrošināšanas pakalpojums saimniecībām kļūtu iespējami izdevīgāks.

Ir vēl viena iespēja mazināt medījamo meža zvēru nodarītos zaudējumus – aitu ganāmpulka saimnieks var noslēgt līgumu ar vietējo medību kolektīvu, un šajā līgumā var paredzēt atbildību arī par postījumiem.


Informāciju sagatavoja:  

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv