Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi Nacionālo pesticīdu atlieku kontroles programmu 2020., 2021. un 2022. gadam, lai nodrošinātu produktu atbilstību drošas un nekaitīgas pārtikas prasībām. Augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikā 2018. gadā Latvijā izmeklētajos paraugos nav ticis konstatēts pesticīdu atliekvielu līmeņa pārsniegums. 

Programmā paredzēta kartupeļu, burkānu, medus, krūmmelleņu, sīpolu, dzērveņu, ķiršu, smiltsērkšķu, galviņkāpostu, ziedkāpostu, rapšu, zemeņu, ābolu, kviešu, miežu un griķu pārbaude kopumā uz 149 pesticīdu atliekvielām ik gadu turpmāko trīs gadu laikā. 

Ministrs Kaspars Gerhards: “Pārtikas kvalitāte un drošība ir būtisks faktors, it sevišķi laikā, kad klimata pārmaiņu ietekmē ir jāpielāgo augu aizsardzībā izmantojamie instrumenti. Lai pasargātu augus no bojājumiem vai pilnīgas bojāejas, ir būtiski izmantot atbilstošus augu aizsardzības līdzekļus, tajā pašā laikā šie līdzekļi jāizmanto, ievērojot korektu to lietošanas kārtību. Par to, vai visi šie faktori tiek ievēroti, mēs varam pārliecināties, veicot pārraugošās darbības – pārbaudot augu un dzīvnieku izcelsmes produktus.”

Nacionālā pesticīdu atlieku kontroles programma ir izstrādāta, pamatojoties uz pesticīdu atlieku kontroles rezultātiem iepriekšējos gados, lauksaimniecības kultūru ražošanas apjomu, augu aizsardzības līdzekļu lietojumu Latvijā un to risku patērētājiem. 

Pesticīdu atlieku līmeņa kontroli augu un dzīvnieku valsts izcelsmes produktos veiks Pārtikas un veterinārais dienests sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu „BIOR”. 

Ar zemkopības ministra Kaspara Gerharda šāgada apstiprināto Nacionālo pesticīdu atlieku kontroles programmu 2020., 2021. un 2022. gadam var iepazīties ŠEIT


____________________________
Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv