Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministra (ZM) biroja vadītājs Jānis Eglīts šodien  starptautiskajā konferencē “Mežsaimniecība – Latvijas tautsaimniecības balsts bioekonomisko nozaru attīstības kontekstā” Daugavpilī uzsvēra: "Kopš deviņdesmitajiem gadiem ir būtiski augusi Latvijas meža nozares saražotās produkcijas eksporta vērtība, sasniedzot jau vairāk kā 2,5 miljardus eiro. Tajā pašā laikā meža ciršanas apjomi šajos gados saglabājušies stabili. Apgalvojums, ka Latvijas meži pārmēru tiek izcirsti un iznīcināti, ir pilnīgi nepamatots. Gluži otrādi - tas nozīmē, ka visas Latvijā saražotās koksnes produkcijas vērtības pieaugums eksportā sasniegts, paaugstinot tās pievienoto vērtību, ko veicinājusi investīciju, jaunu zināšanu un modernu tehnoloģiju izmantošana nozarē. Mēs savus mežus apsaimniekojam racionāli, ilgtspējīgi un ar drošu skatu nākotnē."

Jaunām zināšanām nozares attīstībā ir aizvien lielāka nozīme, tāpēc ZM prioritāte ir atbalsts zināšanu pilnveidei un attīstībai. Ir principiāli svarīgi, lai arī politiskie lēmumi tiktu pieņemti, balstosties uz precīzu, argumentētu un zinātniski pamatotu  informāciju, tāpēc ZM atbalsta valsts finansētu nacionālo meža monitoringu – šādas objektīvas un zinātniski argumentētas informācijas ieguvi.

"Latvija ir viena no mežiem bagātākajām valstīm Eiropā – Latvijā meži klāj 3,2 miljonus hektāru teritorijas. Mēs varam būt priecīgi un novērtēt to, ka mūsu valsts ir zaļa un mežiem bagāta. Meža platības Latvijā pēdējo 80 gadu laikā ir gandrīz dubultojušās – puse no tām ir valsts mežs, otra puse pieder privātajiem meža īpašniekiem, un nosacījumi, kā saglabāt un apsaimniekot šo mūsu zaļo bagātību –  jāievēro gan vieniem, gan otriem," sacīja Jānis Eglīts.