Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Latvijas pārtikas ražotāji un lauksaimnieki pilnībā spēj nodrošināt Latvijas iedzīvotāju pieprasījumu visās pamata pārtikas produktu grupās, kā arī spēj nodrošināt pārtikas produktu izplatīšanu.

Pārtikas produkti Latvijas saimniecībās un uzņēmumos tiek saražoti lielākā apjomā nekā nepieciešams vietējam patēriņam Latvijā. Tādās nozarēs kā piens un piena produkti, graudaugi, olas, liellopu gaļa un tās produkti, aitu un kazu gaļa pašnodrošinājums būtiski pārsniedz 100 %, ļaujot Latvijas ražotājiem šos produktus arī eksportēt. Piemēram, Latvija saražo 3,7 reizes vairāk graudaugu, 2 reizes vairāk liellopu gaļas un tās produktu un 1,7 reizes vairāk olu nekā patērē.

Latvijas pārtikas ražošanas nozare savu spēju nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar pārtikas produktiem nepieciešamajā daudzumā apliecināja arī COVID-19 pandēmijas laikā, kad, atšķirībā no citām valstīm, Latvijas mazumtirdzniecības veikalos pārtikas produkti bija pieejama plašā klāstā un bez piegādes traucējumiem.

Jāuzsver, ka Zemkopības ministrija (ZM) jau kopš 2020. gada, reaģējot uz COVID-19 pandēmijas iespējamo negatīvo ietekmi dažādos tautsaimniecības sektoros, ir stiprinājusi koordināciju un sadarbību ar pārtikas ražošanas nozari, kas rezultējās operatīvi izstrādājot un savlaicīgi ieviešot tajā brīdī nepieciešamos atbalsta mehānismus lauksaimniekiem.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, atsaucoties ZM aicinājumam, Latvijas pārtikas ražotāji pauda gatavību nosūtīt uz Ukrainu vairākus desmitus tonnas pārtikas produktu. Šobrīd jau Ukrainai nosūtītas vairākas kravas, t.i., vairāki desmiti tonnu Latvijā ražotas pārtikas.



Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv