Informācija plašsaziņas līdzekļiem

 Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), saņemot informāciju Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā (RASFF) par pārtikas piedevas - ceratoniju pupiņu sveķu (E410) piesārņojumu ar etilēna oksīdu, ir apzinājis pārtikas ražošanas uzņēmumus un produktus, kuru ražošanā izmantota minētā izejviela.

Kaut arī izmantotās piesārņotās izejvielas daudzums pārtikas produktos ir niecīgs, pārtikas drošuma un piesardzības nolūkos Latvijā iepriekš minēto pārtikas piedevu saturošie produkti tiek atsaukti no tirgus.

Vienlaikus jāuzsver, ka piesārņotās izejvielas partijas un no tām saražotie produkti ir identificēti un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uzraudzībā un kontrolē ar tiem tiek veiktas nepieciešamās darbības, lai šie produkti nenonāktu pie patērētājiem. Savukārt pārējie Latvijā ražotie produkti, kas satur pārtikas piedevu - ceratoniju pupiņu sveķus (E410), ir droši lietojami pārtikā.

Pārtikas piedevu ceratoniju pupiņu jeb baltās akācijas sveķus (E410) pārtikā izmanto kā tekstūras uzlabotāju, stabilizētāju, recinātāju un biezinātāju dažādu pārtikas produktu ražošanā, tostarp gaļas produktos, saldējumos un citos pārtikas produktos. Trešajās valstīs etilēna oksīdu kā pesticīdu un fumigantu lauksaimniecībā izmanto augu slimību, kaitēkļu un augkopības produkcijai kaitīgu organismu iznīcināšanai. Taču Eiropas Savienībā etilēna oksīda lietošana augu aizsardzības līdzekļos ir aizliegta tā mutagēno un kancerogēno īpašību dēļ. Līdz ar to Eiropas Savienībā nav pieļaujama etilēna oksīda atlieku klātbūtne gan Eiropas Savienībā ražotos, gan no trešajām valstīm importētos pārtikas produktos un to izejvielās. 


Pēc PVD informācijas