Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Ņemot vērā koronavīrusa izraisītās slimības Covid–19 straujo izplatīšanos Eiropā, kā arī 2020. gada 12. martā izsludināto ārkārtas situāciju Latvijā, aicinām pārtikas apritē iesaistītos uzņēmumus ievērot sekojošus piesardzības pasākumus:

  • Uzņēmumiem, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētus pārtikas produktus, kuri pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram - cepumi, konfektes, smalkmaizītes, gatavie ēdieni, salāti u.c.), jānodrošina, ka minētie produkti pircēju pašapkalpošanas zonās tiek realizēti tikai fasētā veidā, vai iesaiņoti/ pasniegti  pēc pircēja pieprasījuma. 
  • Uzņēmumiem pastiprināti jātīra un jādezinficē virsmas, kurām biežāk pieskaras pircēju un personāla rokas, t.sk. iepirkumu ratus un grozus, durvju rokturus, darba virsmas, traukus u.c. 
  • Uzņēmumiem jānodrošina apmeklētājiem iespēja dezinficēt rokas.

Atgādinām, ka:
 

DEZINFEKCIJA ir  infekcijas slimību ierosinātāju - mikroorganismu (t.sk. baktēriju, vīrusu u.c.)  iznīcināšana ārējā vidē. Tā novērš infekcijas slimību izplatīšanos. Dezinfekcijai lieto vairākas metodes:
 

  • mehāniskā - rūpīga roku mazgāšana ar mazgāšanas līdzekļiem, telpu vēdināšana un mitrā uzkopšana. Minētā metode samazina mikroorganismu daudzumu apmēram par 50-75%;
  • fizikālā - dažādu virsmu apstrāde ar karstu tvaiku vai ūdeni. Piemēram, siltumapstrāde (100°C) nodrošina būtisku mikroorganismu iznīcināšanu. Trauku mazgāšanas mašīnā COVID -19 vīruss iet bojā dažu sekunžu laikā temperatūrā  60-90° C (avots PVO, 2020);
  • ķīmiskā – biocīdi, dezinfekcijas līdzekļi, piemēram 0,5% nātrija hipohlorīts. Arī parastā dzeramā soda, ziepes var tikt lietot dažādu virsmu dezinfekcijai. Roku dezinfekcijai un nelielām virsmām var izmantot 70% spirta šķīdumu vai degvīnu.  

Atbildīga uzņēmuma rīcība var palīdzēt pasargāt Latvijas iedzīvotājus no saslimšanas! 

Patlaban nav informācijas un pierādījumu, ka Covid-19 tiktu pārnests ar pārtiku, radot risku cilvēka veselībai, tomēr šobrīd aicinām īpaši atbildīgi izturēties ne vien pret tīrīšanu un dezinfekciju, bet arī pret personīgo higiēnu.

Visa informācija par Covid-19 pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.