Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija pauž neizpratni par publiski izskanējušajiem nekorektajiem un nepatiesajiem izteikumiem par Latvijas lauksaimniekiem, kas izskanējuši radio ēterā un kurus finansiāli atbalstījis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts: “Šis mēģinājums pretnostatīt Latvijas lauksaimniekus Latvijas sabiedrībai ir ļoti negodīgs un melīgs. Katrs Latvijas lauksaimnieks un lauku uzņēmējs, kas ražo lauksaimniecisko produkciju un nodrošina iedzīvotājus ar pārtiku, dod darbu reģionu iedzīvotājiem un papildina valsts ieņēmumus nodokļos, Latvijai ir ļoti liela vērtība. Mums nav izprotams, kā šādus apgalvojumus, kas būtisku Latvijas tautsaimniecības nozari – lauksaimniecību – pretnostata sabiedrībai, var atbalstīt no valsts budžeta līdzekļiem, kā to ir darījis Latvijas Vides aizsardzības fonds. Lauksaimniecības un pārtikas nodrošinājums ir viena no valsts drošības garantijām un, ja lauksaimnieku pūles un ieguldījums tiek noniecināts, tad tas var apdraudēt arī valsts drošību. Ja Latvijas lauksaimnieki un ražotāji pārtrauks ražot lauksaimniecisko produkciju un pārtiku, iedzīvotajiem veikalos nebūs pieejamas mūsu valstī ražotās pārtikas preces, un valsts kļūs atkarīga no ārvalstu piegādēm. Zemkopības ministrijas skatījumā tas nekādā gadījumā nav pieļaujams. Zemkopības ministrija aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izvērtēt, vai šādas reklāmas, kas šķeļ Latvijas sabiedrību, ir atbalstāmas, un pārskatīt, kādiem mērķiem Latvijas Vides aizsardzības fonds izlieto valsts budžeta finansējumu.”

Lauksaimniecība un pārtikas ražošana Latvijas ekonomikā ir būtiskas nozares, kas nodrošina Latvijas iedzīvotājus ar drošu un veselīgu pārtiku plašā sortimentā, kā arī nodarbina tūkstošiem iedzīvotāju Latvijas lauku reģionos un pilsētās, kā arī dod būtisku ieguldījumu Latvijas ekonomikai. Kopējā Latvijas eksportā 2020. gadā pārtikas, lauksaimniecības un zivsaimniecības nozaru saražotās produkcijas īpatsvars ir sasniedzis jau 23,1% no kopējās Latvijas eksporta vērtības. Kopš 2010. gada lauksaimniecības saražotās produkcijas vērtībā pieaugusi par 78%, 2020. gadā sasniedzot 1,54 miljardus eiro gadā. Savukārt pēdējo 10 gadu laikā, lauksaimnieciskajā ražošanā atgriežot lauksaimniecībā izmantojamo zemi (LIZ), LIZ platība palielinājusies par 9%, 2020. gadā sasniedzot  1,97 miljonus ha.
____________________________________
Informāciju sagatavoja: 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv