Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards trešdien, 2022. gada 18. maijā, tikās ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPFUF) biedriem, lai pārrunātu risinājumus Krievijas karadarbības Ukrainā izraisīto ekonomisko seku samazināšanai.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs uzsvēra: “Ir jāmeklē veidi, lai Latvijas ekonomika spētu sekmīgi funkcionēt arī šajos ģeopolitiskajos apstākļos. Mums ir jādomā ne tikai, kā pārdzīvot šos sarežģītos apstākļus šodien, bet jārīkojas šodien ar skatu nākotnē, domājot par Latvijas ekonomiku un pārtikas ražošanas uzņēmumu dzīvotspēju un konkurētspēju ilgtermiņā.”

Zemkopības ministrs atzīmēja, ka valdība meklē risinājumus un notiek aktīvas diskusijas, lai apzinātu iespējamos finanšu resursus un atbalsta pasākumus Krievijas kara Ukrainā negatīvo seku ierobežošanai. Valdība 17. maija sēdē atbalstīja jaunu regulējumu valsts atbalsta sniegšanai uzņēmumiem, kuri cietuši no Krievijas militārās agresijas Ukrainā sekām, kas ietverti jaunā likumā* un steidzamības kārtā tiek virzīts uz Saeimu. Uz valsts atbalstu varēs pretendēt uzņēmēji, kurus ietekmēja Krievijas kara Ukrainā sekas, kas izpaužas kā pieprasījuma samazināšanās, esošo līgumu darbības pārtraukšana, apgrozījuma samazināšanās, traucējumi piegādes ķēdēs, cenu pieaugums un ierobežojums turpmākām investīcijām.

“Būtiski ir spēt valstiskā līmenī rast līdzsvaru starp atbalsta pasākumiem Latvijas uzņēmumu, t.sk. pārtikas ražotāju, dzīvotspējas nodrošināšanai un atbalstu mazāk aizsargātām sabiedrības grupām,” atzīmēja K. Gerhards.

Tikšanās laikā ar LPUF Zemkopības ministrija (ZM) informēja, ka  ZM pašreiz izstrādā atbalstu pārtikas ražošanas nozarei, paredzot valsts tiešos atbalsta maksājumus pārtikas ražotājiem, lai kompensētu izmaksu pieaugumu, t.sk. izmaksas par dabasgāzi vai elektroenerģiju. Lai saņemtu šo valsts atbalstu, uzņēmumiem būs jāturpina darbību vismaz 12 mēnešus pēc atbalsta saņemšanas un krīzes gadījumā uzņēmumi apņemas iesaistīties iedzīvotāju apgādē ar pārtiku.



Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv     
www.zm.gov.lv