Informācija plašsaziņas līdzekļiem

VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” (ZMNĪ) 2019. gadā turpināja īstenot meliorācijas projektus, lai paaugstinātu lauksaimniecības un mežsaimniecības produktivitāti un uzlabotu infrastruktūru lauku apvidos, ieguldot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) līdzekļus meliorācijas objektu – valsts nozīmes ūdensnoteku – atjaunošanā Latvijas lauku apvidos.

2019. gadā ZMNĪ atjaunojusi un ekspluatācijā nodevusi 46 valsts nozīmes ūdensnotekas ar kopējo garumu 482 km, ieguldot 10,07 miljonus eiro ES finansējuma.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Katrs eiro, kas tiek ieguldīts meliorācijas projektu īstenošanai, ir ieguldījums Latvijas zemē. Un katru šo ieguldīto eiro līdz ar pilnvērtīgu lauksaimniecības zemju apsaimniekošanu mēs atgūsim ar uzviju – tā ir mūsu valsts zemes ražīguma veicināšana, kā arī teritoriju sakārtošana. Jo ilgtspējīgāk mēs šodien spēsim nodrošināt lauksaimniecības zemju uzturēšanu, jo lielāku ieguvumu mēs varēsim saņemt kā šodien, tā arī nākotnē. ”

Zemkopības ministrija norāda, ka nokrišņu daudzums Latvijā vidēji pārsniedz iztvaikošanu un zemes reljefs Latvijā ir salīdzinoši līdzens, līdz ar to, lai nodrošinātu lauksaimniecības un meža zemju efektīvu izmantošanu, ir jānodrošina optimāls mitruma režīms augsnēs. To vislabāk iespējams panākt ar meliorāciju. Meliorācija Latvijā ir nepieciešama, lai optimāli apsaimniekotu lauksaimniecības un meža zemes – ar meliorācijas palīdzību ir iespējams būtiski paaugstināt lauksaimniecības un meža zemju ražīgumu, kā arī palielināt CO2 piesaisti, tādējādi ļaujot Latvijai risināt klimata mērķus.

Valsts nozīmes meliorācijas sistēmu uzturēšana un atjaunošana labā stāvoklī ir ļoti nozīmīgs uzdevums, jo tās ikdienā pasargā no plūdiem tūkstošiem reģionu iedzīvotāju, lauksaimnieku un uzņēmēju, viņu sējumus, stādījumus un meža zemes, viņiem piederošās būves, tehniku un saimniecības, autoceļus, tiltus un citus infrastruktūras objektus.

2019. gadā 46 valsts nozīmes ūdensnotekas 482 km kopgarumā atjaunotas 39 novados – Aizputes Alūksnes, Auces, Babītes, Baltinavas, Bauskas, Beverīnas, Brocēnu, Cesvaines, Ciblas, Dagdas, Dobeles, Durbes, Gulbenes, Jelgavas, Kārsavas, Kokneses, Krustpils, Kuldīgas, Ķeguma, Limbažu, Ludzas, Mārupes, Preiļu, Priekules, Rēzeknes, Rojas, Rundāles, Saldus, Skrundas, Smiltenes, Talsu, Tērvetes, Tukuma, Valkas, Vecpiebalgas, Vecumnieku, Ventspils un Viļakas novados. Detalizētu 2019. gadā ZMNĪ atjaunoto meliorācijas objektu sarakstu skatīt Pielikumā.

Savukārt pašreizējā ES plānošanas periodā laikā no 2016. līdz 2019. gadam ZMNĪ Latvijā atjaunojusi 160 meliorācijas objektus 1394 km garumā, ieguldot 25,76 miljonus eiro.

Papildus ELFLA finansētajiem projektiem ZMNĪ īsteno arī valstij piederošu hidrotehnisko būvju atjaunošanu un pārbūvi, lai novērstu vai samazinātu plūdu riskus, ieguldot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu.

____________________________________

Informāciju sagatavoja: 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv