Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Tuvojoties Lieldienām, viens no pieprasītākajiem pārtikas produktiem ir olas. Pašlaik tirdzniecībā ir pieejamas olas, kuras ievestas no Ukrainas. Tās ir ražotas atbilstošos higiēnas apstākļos un ir nekaitīgas patērētāju veselībai, tomēr aicinām pievērst uzmanību olu iepakojuma marķējumam, kurš ir maldinošs. 

Uz pašlaik pārdošanā pieejamo Ukrainas izcelsmes olu iepakojuma lieliem burtiem ir redzama norāde “Kūtī dētas olas”. Informējam, ka šādu norādi drīkst lietot tikai tie uzņēmumi, kuri ievēro visus Eiropas Savienības noteiktos vistu turēšanas labturības standartus. 

Ukrainas uzņēmumos šie standarti netiek ievēroti, tādēļ uz olu iepakojuma jābūt viegli pamanāmai un skaidri salasāmai informācijai:

  • izcelsmes valsts - Ukraina;
  • dējējvistu turēšanas metode – “ES standartiem neatbilstoša”.

Pašlaik tirdzniecībā pieejamo Ukrainas izcelsmes olu iepakojums neatbilst ES noteiktajām vistu turēšanas metožu marķējuma prasībām un kropļo godīgu konkurenci ES tirgū. Tādēļ aicinām pirms pirkuma veikšanas vienmēr izlasīt visu marķējumā norādīto informāciju un veikt tikai uz informāciju balstītu izvēli! 

Pārtikas un veterinārais dienests veiks visas nepieciešamās darbības, lai uzņēmumi nodrošinātu atbilstoša marķējuma izvietošanu uz olu iepakojumu.
__________________________
Informāciju sagatavoja: 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv