Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Strauji ir pieaudzis Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) un Bulduru dārzkopības vidusskolā uzņemto studentu un audzēkņu skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem mācību gadiem. Abām izglītības iestādēm ir liela nozīme jauno profesionāļu sagatavošanā tādām Latvijas tautsaimniecībai ļoti nozīmīgām nozarēm kā lauksaimniecība, dārzkopība, veterinārija, mežsaimniecība, zivsaimniecība, pārtikas ražošana un lauku uzņēmējdarbība.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Lauksaimniecības nozarēs vidējais vecums Latvijā un arī Eiropā sasniedz jau 55-60 gadus – tas uzskatāmi liecina par to, ka valsts līmenī ir būtiski veicināt jauno speciālistu ienākšanu nozarē. Kā viens no motivējošajiem faktoriem viennozīmīgi ir studiju pieejamība – mūsdienīgas un darba tirgū pieprasītas mācību programmas, profesionāli lektori, arī mācību iestāžu tehniskais nodrošinājums. Nozare ir “izsalkusi” pēc jauniem profesionāļiem, tādēļ esmu gandarīts, ka mūsu ieguldītais darbs ir vainagojies panākumiem, un studijām lauksaimniecības nozarēm svarīgos arodos pieteikušies jau teju 1200 studētgribētāju!”

LLU reflektantu uzņemšana noslēdzās 3. augustā un par pamatstudijām un augstākā līmeņa studijām jaunajā mācību gadā līgumi noslēgti jau ar 1040 reflektantiem. Studētgribētāju lielāko pieteikumu skaitu LLU saņēma pamatstudiju programmās veterinārmedicīnā, lauksaimniecībā, mežzinātnē, pārtikas zinātnē, mežinženieros, ainavu arhitektūrā un plānošanā, būvniecībā, datorvadībā un ekonomikā.

Būtiski pieaudzis arī BDV audzēkņu pieteikumu skaits jaunam mācību gadam, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu – BDV 1. kursos šoruden mācības sāks 143 audzēkņi. Populārākās mācību kvalifikācijas BDV ir  dārzkopības tehniķa, ainavu būvtehniķa, ēdināšanas, viesnīcu, floristikas speciālistu profesijās.

Pateicoties kvalitatīvajām studiju programmām, LLU un BDV absolventi ir pieprasīti Latvijas un ārvalstu darba tirgū, jo abas izglītības iestādes sagatavo speciālistus ražojošajām nozarēm – pārtikas rūpniecībai, mežsaimniecībai, lauksaimniecībai, dārzkopībai, kokrūpniecībai, enerģētikai, mašīnbūvei un informācijas tehnoloģiju nozarei, kas Latvijā sekmē tautsaimniecības attīstību un dod būtisku pienesumu ekonomikā.

Zemkopības ministrija ik gadu velta lielu vērību un finansiālo atbalstu tam, lai LLU un BDV pilnveidotu materiāltehnisko bāzi, mācību vidi un studiju programmu kvalitāti.

LLU ir viena no Baltijas valstu vadošajām biozinātņu un tehnoloģiju universitātēm, kur, izmantojot modernas studiju programmas un mūsdienīgu materiāltehnisko bāzi, jaunieši var apgūt darba tirgū nepieciešamas profesijas visās vadošajās bioekonomikas nozarēs.

Savukārt BDV ik gadu absolvē jaunieši, kas ieguvuši konkurētspējīgu profesionālo izglītību, kļūstot par darba tirgū pieprasītiem speciālistiem dārzkopībā, kokkopībā, ainavu plānošanā un veidošanā, kā arī viesmīlībā un pavārmākslā.

Zemkopības ministrija atgādina, ka tautsaimniecībā ir pieprasītas arī lauksaimniecības inženierzinātņu, lietišķās enerģētikas, vides un ūdenssaimniecības, zemes ierīcības un mērniecības, kā arī pārtikas kvalitātes speciālisti, turklāt jauniešiem vēl ir iespēja līdz 31. augustam pieteikties LLU studijām valsts finansētajās studiju vietās šajās programmās.

BDV ir pagarināta iespēja pieteikties valsts finansētās mācībās līdz 31. augustam.


Informāciju sagatavoja: 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv