Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Otrdien, 8. septembrī, Zemkopības ministrija (ZM) iepazīstināja valdību ar informatīvo ziņojumu “Par Eiropas Parlamenta un Padomes dzeramā ūdens direktīvas priekšlikuma pārstrādāšanas pašreizējā stāvokļa novērtējumu”.

ZM informēja ministrus par Eiropas Parlamenta un Padomes dzeramā ūdens direktīvas priekšlikuma izstrādes gaitu, paredzamajām izmaiņām normatīvajos dokumentos par dzeramo ūdeni un izmaiņu ietekmi uz dzeramā ūdens ražotāju un iesaistīto valsts iestāžu darbību.

Izstrādājamais priekšlikums paredz dalībvalstīm uzlabot piekļuvi dzeramajam ūdenim iedzīvotājiem, kuriem ir ierobežota piekļuve. Lai uzlabotu dzeramā ūdens kvalitātes parametrus un sabiedrības veselības aizsardzību, plānots papildināt patlaban spēkā esošās dzeramā ūdens monitoringa prasības gan parametru skaitam, gan ūdens paraugu ņemšanas biežumam.

Ierosinātie noteikumi par patērētāju informēšanu un caurskatāmību nodrošina priekšlikuma “piemērotību internetam” prasīs ūdens piegādātājiem plašāk izmantot digitālos rīkus, lai informētu patērētājus par dzeramā ūdens kvalitāti un ar to saistītajiem apdraudējumiem. Lai neradītu slogu maziem ūdens piegādātājiem, tiem tiešsaistes informācija būs jāatjauno retāk nekā lieliem un ļoti lieliem ūdens piegādātājiem.

Priekšlikums neparedz esošo izbūvēto ūdensapgādes tīklu un elementu pārbūvi jaunu izmantojamo materiālu prasību ieviešanai. Tomēr pašvaldībām būtu jāapzina situācija par jauniem, kā arī renovējamiem objektiem.

Izvērtējot priekšlikumā minētās jaunās prasības, secināms, ka izmaiņas skar vairāku ministriju un arī pašvaldību kompetenci, tādēļ informatīvais ziņojums saskaņots ar Tieslietu ministriju, Veselības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību.

Vairāk informācijas – Ministru kabineta tīmekļvietnē “Informatīvais ziņojums “Par Eiropas Parlamenta un Padomes dzeramā ūdens direktīvas priekšlikuma pārstrādāšanas pašreizējā stāvokļa novērtējumu””.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv