Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Lai mazinātu Covid -19 izplatības negatīvo ietekmi, kas skārusi arī lauksaimniekus, īstermiņa bezprocentu aizdevumam no vienotā platības maksājuma avansa Lauku atbalsta dienestā (LAD) ir saņemti 78 lauksaimnieku iesniegumi par kopējo summu 913 tūkstoši eiro.

Šis īstermiņa aizdevums nav papildu atbalsts, bet gan lauksaimnieka gadskārtējais vienotais platību maksājums, ko īstermiņa un bezprocentu aizdevuma veidā ir iespējams saņemt agrāk par 16. oktobri. Aizdevuma atmaksa nebūs jāveic, jo LAD to ieturēs no vienotā platību maksājuma summas.

LAD direktors Ģirts Krūmiņš atzīst: “Zemkopības ministrijas lēmums dot iespēju lauksaimniekiem saņemt īstermiņa aizdevumu, ko pēc tam atrēķina no vienotā platības maksājuma summas rudenī, ir ļoti laba iespēja risināt finanšu plūsmas problēmas, ar ko pašlaik nākas saskarties mūsu klientiem. Zinot, ka lauksaimnieku interese būs liela, mēs dienestā nekavējoties veicām izmaiņas sistēmā, lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt veikt maksājumus. Tas veiksmīgi izdevies, un jau pirmajā dienā saņēmām lielu skaitu pieteikumu. Patlaban ir svarīgi palīdzēt dienesta klientiem un darīt to pēc iespējas ātrāk, lai viņiem būtu iespējams sekmīgi saimniekot. Un dienests dara visu, lai tas izdotos!”

Īstermiņa aizdevumu aprēķina no vienotā platības maksājuma avansa, ņemot vērā, ka:

  • īstermiņa aizdevuma minimālā summa ir 700 eiro,
  • atbalsta likme ir noteikta 40 eiro par vienotajam platības maksājumam pieteikto hektāru,
  • saskaņotā valsts atbalsta īstermiņa aizdevuma maksimālā summa ir 100 000 eiro.

Plašāka informācija par aizdevumu pieejama LAD mājaslapā.

Lauksaimnieki aicināti izmantot iespēju saņemt īstermiņa bezprocentu aizdevumu, kuram pieteikties LAD var līdz 2020. gada 15. augustam.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv