Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Piektdien, 19. jūnijā, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards dosies darba vizītē uz Igauniju, lai tiktos ar Igaunijas lauku lietu ministru Arvo Alleru (Arvo Aller). Ministri pārrunās abu valstu turpmāko viedokli tādos Latvijas un Igaunijas lauksaimnieku nākotnei svarīgos jautājumos kā ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) budžets nākošajā plānošanas periodā no 2021. līdz 2027. gadam, kā arī Eiropas Komisijas (EK) stratēģiju “No lauka līdz galdam” un “Bioloģiskās daudzveidības stratēģija” ietekmi uz lauksaimniecību.

Nesen EK nāca klajā ar priekšlikumu ES KLP budžetu nākamajam plānošanas periodam palielināt par 15 miljardiem eiro, kas ir apsveicama iniciatīva, taču pagaidām nav skaidrs, kā šis papildinājums tiks sadalīts ES dalībvalstu starpā un kad lauksaimnieki šo finansējumu varēs saņemt un ieguldīt attīstībā.

EK jaunie klimata un vides mērķi ir ļoti ambiciozi, un ceļš līdz to sasniegšanai būtiski ietekmēs lauksaimniecību un pārtikas ražošanas nozari, tāpēc galvenais izaicinājums jauno klimata un vides mērķu sasniegšanai ir atbilstoša finansējuma nodrošināšana un šī finansējuma taisnīga sadale dalībvalstu starpā. Tā kā joprojām nav redzams progress tiešo maksājumu izlīdzināšanā dalībvalstu starpā, Latvija un Igaunija ir to ES dalībvalstu vidū, kas joprojām saņem vismazākos tiešmaksājumus ES.
_____________________________
Informāciju sagatavoja: 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv