Norway grants

Zemkopības ministrijas (ZM) īstenojamais projekts “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā” paredz šāgada pavasarī, tikko laikapstākļi to atļaus, uzsākt augsnes kartēšanu Vecpiebalgas novada Taurenes pagastā. 

Lai varētu izstrādāt augsnes kartēšanas metodiku, nepieciešams veikt dziļrakumus, tos aprakstīt, ievākt augsnes paraugus no ģenētiskajiem horizontiem* un tos analizēt atbilstoši šā projekta metodikai. Rezultātā tiks pilnveidota nacionālās augsnes klasifikācijas sistēma un augsnes aprakstīšanas, klasificēšanas un kartēšanas metodika, lai nākotnē varētu veikt plašāku augsnes kartēšanu pēc vienotas metodikas visā valstī. 

Taurenes pagastā, kas raksturo Latvijas augstieņu teritoriju, augsnes paraugu ievākšana norisināsies šogad, bet Latvijas teritorijā, kas raksturo līdzenuma augsni – Jelgavas novada Platones pagastā – kartēšanu plānots veikt 2022. gadā. Darbus veiks projekta partneris – Latvijas Universitāte. 

Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Lauksaimniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā: “Esam gandarīti un lepni, ka kopīgi ar Latvijas Universitātes pētniekiem un Taurenes pagasta zemes īpašniekiem varam īstenot šo Latvijai tik svarīgo projektu. Sabiedrības līdzdalība un iesaiste projekta uzdevumu izpildē ir vitāli nepieciešama, un mēs paļaujamies uz mūsu lauku uzņēmēju izpratni un atsaucību.” 

Norvēģijas finanšu instrumenta projektu “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā”, lai uzlabotu informāciju par Latvijas lauksaimniecībā izmantojamo augsni un iegūtu informāciju par oglekļa izmaiņām augsnē un valstij raksturīgiem siltumnīcefekta gāzu emisiju faktoriem, ZM sāka īstenot šāgada februārī, un tas ilgs līdz 2024. gada 31. janvārim.

Zemkopības ministrijas partneri Norvēģijas Grantu klimata un vides 2014.-2021. gada perioda programmas “Klimata pārmainu mazināšana, pielāgošanās tām un vide” iepriekš noteiktā projekta "Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā" realizēšanā ir Norvēģijas Bioekonomikas pētījumu institūts, Latvijas Universitāte, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” un Valsts augu aizsardzības dienests. 

Projekta plānotais budžets ir 1,83 miljoni eiro, ko veido Norvēģijas piešķirtais 1,56 miljoni eiro grantu finansējums un 0,27 miljoni eiro nacionālais līdzfinansējums. 

Strādājam kopā zaļai Eiropai! 

* Augsnes kārtas, kas radušās augsnes veidošanās procesā.

____________________
Mediju kontaktiem: 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv