Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība otrdien, 18. augustā, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību izmantošanas kārtību. 

Grozījumi noteikumos veikti, lai dažādotu Latvijā pieejamo makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karšu klāstu, piedāvājot īsāka laikposma makšķerēšanas kartes, kādas ir pieejamas arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Šāds ierosinājums ir izskanējis no makšķernieku sabiedriskajām organizācijām, un tam atsaucoties, pilnvērtīgāk tiks apmierināts makšķernieku pieprasījums un popularizēta makšķerēšana kā ģimenes brīvā laika nodarbe. 

Pamatojoties uz pieprasījumu, ir plānots, ka īstermiņa kartes būs ieinteresēti iegādāties gan vietējie makšķernieki, kuri nemakšķerē regulāri, gan ģimenes ar bērniem, kas brīvdienas pavada pie ūdens, gan ārvalstu viesi, kuri Latvijā uzturas salīdzinoši neilgu laiku. 

Grozījumi noteikumos ļaus ieviest divus jaunus makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karšu veidus - vienas dienas kartes (cena 1,50 eiro) un viena mēneša kartes (cena 5,00 eiro), kā arī veikt jau esošo karšu veidu cenu noapaļošanu (gada kartes cenas noapaļošana no 14,23 uz 15,00 eiro un trīs mēnešu kartes cenas noapaļošana no 7,11 uz 7,50 eiro).

Noteikumu projektā esošo makšķerēšanas karšu cenas izmaiņas stāsies spēkā 2021. gada 1. janvārī, bet iespēja internetā iegādāties jaunā veida makšķerēšanas kartes būs, sākot no noteikumu grozījumu spēkā stāšanās dienas. 

Noteikumos arī veikti redakcionāli precizējumi, kas saistīti ar iestāžu funkcijām zvejas atļauju izsniegšanā.

MK noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 11. augusta noteikumos Nr. 918 “Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību”” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas vēstnesis”.


Informāciju sagatavoja:
 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv