Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība otrdien, 18. augustā, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par valsts nodevu par mēslošanas līdzekļa un substrāta reģistrāciju un atļauju ievešanai vai tirdzniecībai. 

Grozījumi noteikumos paplašina personu loku, kurām jāmaksā valsts nodeva. Turpmāk to maksās arī iepakotājs, ja iepakotājs mainīs mēslošanas līdzekļa vai substrāta ražotāja vai ievedēja reģistrācijas apliecībā norādīto nosaukumu. Mēdz būt situācijas, kad mēslošanas līdzekļus un substrātus, kurus ir reģistrējis ievedējs vai ražotājs un par kuru reģistrāciju tas ir samaksājis valsts nodevu, cits uzņēmums pārpako, maina tiem nosaukumu un piedāvā tirdzniecībā. Lai nodrošinātu vienlīdzīgu konkurenci tirgū un iepakotājs uzņemtos pilnu atbildību par pārpakotā mēslošanas līdzekļa vai substrāta etiķetē vai marķējumā norādīto informāciju, arī iepakotājam ir jāmaksā valsts nodeva. Grozījums noteikumos arī atsevišķos gadījumos risinās jautājumu par mēslošanas līdzekļa ražotāja zīmola savtīgu izmantošanu. 

Tirdzniecībā ir līdzekļi ar ļoti mazu barības elementu saturu, ko piedāvā kā mēslošanas līdzekļus, bet kas paredzēti citiem nolūkiem, piemēram, lai nodrošinātu dekoratīvo augu lapu spīdumu. Tie ir tā dēvētie “Netipiskie mēslošanas līdzekļi”, kuri ar veiktajiem grozījumiem mēslošanas līdzekļu aprites noteikumos nav jāreģistrē un par tiem nebūs jāmaksā nodeva. 

MK noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 30. janvāra noteikumos Nr. 83 “Noteikumi par valsts nodevu par mēslošanas līdzekļa un substrāta reģistrāciju vai atļaujas saņemšanu mēslošanas līdzekļa un substrāta ievešanai vai tirdzniecībai, kā arī tās maksāšanas kārtību”” pēc pieņemšanas tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas vēstnesis”, tie stāsies spēkā 2020. gada 1. oktobrī. 


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv