Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība ceturtdien, 7. janvārī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus par aizliegto augu un augu daļu izmantošanu pārtikā, lai nodrošinātu patērētāju aizsardzības augstu līmeni un iesaistīto pārtikas uzņēmumu darbību, paredzot skaidrus nosacījumus noteiktu augu un to daļu izmantošanai pārtikā (uztura bagātinātājos, tējās, sīrupos un citos pārtikas produktos). 

Aizliegto augu un augu daļu, kas nav izmantojami pārtikā, sarakstu izstrādājusi ZM sadarbībā ar Veselības ministriju, un noteikumu izstrādē piedalījies Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). PVD, īstenojot uzraudzības pasākumus, ir konstatējis gadījumus, kas rada šaubas par attiecīgās pārtikas, īpaši augu tēju drošumu un piemērotību visām patērētāju grupām vai atbilstību paredzētajam mērķim. 

Sarakstā ir iekļauts 61 augs, kas toksisko savienojumu dēļ negatīvi ietekmē patērētāju veselību, tādēļ nav izmantojams pārtikā. Auga iekļaušana sarakstā ir pamatota, izvērtējot auga sastāvā esošās ķīmiski aktīvās vielas (toksiskos savienojumus), iespējamo izmantošanu pārtikā, farmācijā, lietošanu, devas un to ierobežojumus, blakusparādības, toksicitāti. Kā papildu informācijas avots izmantoti citu dalībvalstu pārtikā izmantojamo augu tehniskie noteikumi, vadlīnijas un ieteikumi.

MK noteikumi “Izmantošanai pārtikā aizliegto augu un augu daļu noteikumi” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”

____________________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv