Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija (ZM) jau ir informējusi, ka, pamatojoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) īstenoto kontroļu rezultātiem, uz robežas veicot no Ukrainas ievesto olu un olu produktu kontroli, vairākos gadījumos ir konstatēta bīstamās infekcijas slimības izraisītāja Salmonella spp. klātbūtne olu produktos.

Š.g. 8.augustā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards ir nosūtījis vēstuli Eiropas Komisijas (EK) Veselības un pārtikas nekaitīguma komisāram, kurā EK tiek aicināta rīkoties un veikt visu nepieciešamos pasākumus, lai nepakļautu patērētājus bīstamās pārtikas infekcijas – salmonelozes draudiem.

Saskaņā ar EK kompetencēm EK eksperti veic kontroles trešajās valstīs, lai pārbaudītu trešo valstu tiesību aktu un sistēmas atbilstību vai līdzvērtību ES prasībām. Ņemot vērā ES normatīvajos dokumentos noteiktās prasības, EK atkarībā no situācijas nopietnības var īstenot vienu vai vairākus pasākumus, lai ierobežotu vai apturētu attiecīga produkta laišanu tirgū, vai arī veikt citus atbilstīgus pagaidu pasākumus ar mērķi novērst sabiedrības veselības apdraudējumu.

Ministrs Kaspars Gerhards: “Eiropas Savienībā ir vienots tirgus, tādēļ jābūt vienādiem nosacījumiem visiem olu ražotājiem – arī valstīs ārpus Eiropas Savienības, ar kurām noslēgts tirdzniecības līgums. Neatkarīgi no tā, kurā dalībvalstī ražošana notiek – produktam ir jāatbilst visām kvalitātes un it sevišķi drošības prasībām. Nedrīkst pieļaut to, ka Ukrainas olu ražotāji ar savu produkciju apdraud Latvijas, kā arī citu valstu iedzīvotāju veselību! Ņemot vērā, ka Latvijā veiktajās pārbaudēs esam konstatējuši nopietnus pārtikas drošības pārkāpumus, esam vērsušies Eiropas Komisijā ar aicinājumu veikt nepieciešamos pasākumus - lai nepieļautu bīstamas pārtikas ražošanu un nonākšanu Eiropas Savienības valstu tirgū, kā arī iedzīvotāju pārtikas grozos.”

Pamatojoties uz ES un Ukrainas 2014. gadā noslēgto Asociācijas nolīgumu, kas paredz visaptverošas brīvās tirdzniecības telpas izveidošanu, sākot ar 2017. gada oktobri caur Latvijas robežkontroles punktiem strauji pieaudzis pārtikai paredzētu olu un olu produktu imports no Ukrainas.

Ņemot vērā to, ka pastāv vienotais ES tirgus un Latvija ir ES ārējā robeža, PVD arī turpmāk īstenos stingrus uzraudzības un kontroles pasākumus uz Latvijas un ES ārējās robežas, nodrošinot augstu sabiedrības veselības aizsardzību ne tikai Latvijas, bet arī pārējo ES dalībvalstu iedzīvotājiem.

_____________________________________________
Informāciju sagatavoja: 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv