Pārtikas drošība
ūdens glāzē

Valdība ir apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto noteikumu projektu “Pārtikas uzņēmumā izmantojamā dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība”.

Noteikumi sagatavoti, lai pārņemtu nacionālajā normatīvajā aktā Eiropas Direktīvas par dzeramā ūdens kvalitāti prasības attiecībā uz pārtikas uzņēmumā izmantojamo dzeramo ūdeni un fasētu dzeramo ūdeni. Jaunie noteikumi vienkāršo normatīvā akta uztveri un pielietojamību pārtikas uzņēmumiem, jo noteikumu projekta prasības ir attiecināmas tikai uz pārtikas uzņēmumiem, nodalot tās no dzeramā ūdens piegādātājiem. Šo noteikumu spēkā stāšanās brīdī spēku zaudēs noteikumos Nr. 671 ietvertais regulējums attiecībā uz pārtikas uzņēmumā izmantojamo dzeramo ūdeni.

Attiecībā uz pārtikas uzņēmumiem pēc būtības paliek spēkā iepriekš esošās prasības, izņemot  to, ka ķīmisko parametru saraksts papildināts ar jauniem rādītājiem un atsevišķiem ķīmiskajiem parametriem ir noteiktas jaunas pieļaujamas vērtības, bet  ir vienkāršotas prasības attiecībā uz dzeramā ūdens monitoringa programmu - pārtikas uzņēmumiem nebūs jāsaskaņo dzeramā ūdens monitoringu ar Veselības inspekciju, kā arī vairs nebūs nepieciešams ziņot Veselības inspekcijai par monitoringa rezultātiem. Monitoringa programma jāveic saskaņā ar MK noteikumos noteiktajām prasībām.

Noteikumi “Pārtikas uzņēmumā izmantojamā dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība” stāsies spēkā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.