Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Ģirts Krūmiņš nosūtījis vēstuli Rīgas pašvaldībai ar lūgumu sniegt informāciju, kāpēc Rīgas pašvaldības iepirkumā par ēdināšanu izglītības iestādēs tiek ierobežota Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmā sertificētu produktu aprite. Šīs shēmas produktiem, kas marķēti ar Zaļo vai Bordo karotīti, ražotājs sniedz garantiju, ka visi pārtikas aprites posmi ir izsekojami un produkta ražotājs ir sertificēts atbilstoši paaugstinātas kvalitātes kritērijiem.
Zemkopības ministrijā ir vērsušies ēdināšanas nozares pārstāvji, paužot neizpratni par nosacījumiem Rīgas pašvaldības organizētajā iepirkumā. Kritēriji paredz nevērtēt Zaļās un Bordo karotītes produktu īpatsvaru prioritārā kārtībā gadījumā, ja saņemtie piedāvājumi ir novērtēti ar vienādu punktu skaitu, tādējādi ne tikai mazinot Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas nozīmi, bet rīkojoties arī pretēji valdības rīcības plānā paustajam – veicināt Latvijā ražoto pārtikas produktu lielāku pārstāvību zaļajos publiskajos iepirkumos.
Ēdinātāji skaidro, ka līdz šim gadījumos, kad saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma vērtēšanas rezultātā vairāki pretendenti saņēma identisku punktu skaitu, līguma slēgšanas tiesības piešķīra pretendentam, kura piedāvājumā bija lielāks to produktu skaits, kas atbilst Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, bioloģiskās lauksaimniecības vai lauksaimniecības produktu integrētas audzēšanas prasībām. Jaunajos iepirkuma kritērijos Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmā iekļauto produktu prioritāra vērtēšana vairs netiek paredzēta.
Valsts sekretārs Ģirts Krūmiņš atzīmē: “Zemkopības ministrija nepārtraukti strādā, lai nodrošinātu pārtikas kvalitātes shēmu produktu lielāku pārstāvību publiskajos iepirkumos, tādējādi veicinot īso piegāžu ķēžu attīstību un Latvijā ražotas pārtikas izmantošanu skolēnu ēdināšanā. Tomēr šis konkrētais gadījums var būtiski ierobežot pieprasījumu pēc Latvijā ražotās pārtikas un tādējādi arī ietekmēt ražotāju piedāvājumu. Ir jāturpina popularizēt vietējās izcelsmes pārtikas produkti, tostarp caur tiesiskā regulējuma, atbalsta pasākumu un publiskā iepirkuma nosacījumu pilnveidošanu, un aicinām to darīt arī citas valsts pārvaldes un pašvaldības institūcijas un uzņēmumus.”
Nacionālās pārtikas kvalitātes shēma nodrošina pārtikas tirgus daudzveidību, izceļot īpaši mazos un vidējos pārtikas ražotājus, kā arī veicinot kvalitatīvu vietējo produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu.