ES lauksaimniecības pārtikas nozare sniedz ievērojamus ekonomiskus un sociālus ieguvumus ne tikai Eiropas pilsoņiem un lauku apvidiem, bet arī globālā līmenī, jo tas ir pārtikas nodrošinājuma un ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanas garants. Šī iemesla dēļ Spānijas prezidentūra turpinās darbu, lai apkarotu Krievijas iebrukuma Ukrainā sekas, piemēram, tirgus kropļojumus un izmaksu pieaugumu piegādes ķēdes ierobežojumu dēļ, kas ietekmē izejvielas, enerģiju un degvielu. Saskaroties ar šīm problēmām, ES ir jāveicina ilgtspējīga un efektīva lauksaimniecības un zivsaimniecības politika, kas nodrošina šajās nozarēs iesaistīto cilvēku dzīves kvalitāti un garantē pārtikas drošību Eiropā.

Lauksaimniecības jomā Spānijas prezidentūra koncentrēsies uz to lauksaimniecības pārtikas tehnoloģiju veicināšanu, kas būs būtiskas pārejai uz ilgtspējīgāku ražošanas modeli, nodrošinot gatavību klimata pārmaiņām un mazinot atkarību no importa nestabilā ģeopolitiskā scenārijā. Jaunu tehnoloģiju veicināšana palīdzēs nodrošināt, ka ES joprojām ir līderpozīcija lauksaimniecības pārtikas tehnoloģiju un inovāciju jomā, tostarp attiecībā uz jaunām genoma metodēm.

Prezidentūra pastiprinās sarunas par ierosināto ES tiesību aktu pārskatīšanu par augu un meža reproduktīvo materiālu un par ierosinātajiem tiesību aktiem attiecībā uz augiem, kas iegūti, izmantojot noteiktas jaunas genomikas metodes. Turklāt ierosinās debates par priekšlikumu pārskatīt tiesību aktus dzīvnieku labturības jomā, nodrošinot Eiropas lopkopības konkurētspēju, rentabilitāti un nākotni.

Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, tiks strādāts, lai garantētu un palielinātu nodrošinātību ar pārtiku, kā arī dzīvnieku un augu veselības un vides drošību un aizsardzību. Prezidentūra turpinās darbu pie ierosinātās regulas par augu aizsardzības līdzekļu ilgtspējīgu izmantošanu un tiesību aktiem par aizsardzības pasākumiem pret augu kaitēkļiem.

Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reforma palīdzēs nodrošināt, ka lauksaimniecības pārtikas nozare spēj apmierināt noteiktās vajadzības. Spānijas prezidentūra prioritāti piešķirs 2023. gadā uzsākto KLP stratēģisko plānu sasnieguma analīzei, lai veicinātu labāko praksi lauksaimniecībā un nodrošinātu ienākumu stabilitāti.

ES pārtikas kvalitātes politikai ir stratēģiska nozīme lauku ekonomikas attīstībā un ilgtspējībā. Prezidentūra aizstāvēs ģeogrāfiskās izcelsmes norādes un citas kvalitātes shēmas lauksaimniecības pārtikas produktiem, vīniem un dzērieniem, kas garantē ilgtspējīgu ražošanu un kvalitāti, ņemot vērā to izcelsmi reģionā un apņemšanos īstenot Zaļā kursa mērķus.

Spānijas prezidentūra plāno pievērst uzmanību iespējām, ko piedāvā lauku apvidi, smeļoties iedvesmu no ES ilgtermiņa redzējuma par lauku apvidiem un ES Lauku pakta.

Zivsaimniecības jomā Spānijas prezidentūra veicinās zivsaimniecības nozares dekarbonizāciju, veicinot ilgtspējīgu alternatīvu meklēšanu, kas ir ekonomiski un funkcionāli dzīvotspējīgas, veicot ieguldījumus ilgtspējībā, inovācijās un digitalizācijā.

Centieni tiks vērsti arī uz kopējās zivsaimniecības politikas (KZP) lomas stiprināšanu pārtikas piegādes un Eiropas Savienības neatkarības garantēšanā, vienlīdzīgu konkurences apstākļu nodrošināšanā ES ārējām zvejas darbībām, kā arī ilgtspējīgu darbības un tirgus līdzsvara saglabāšanu, izmantojot kopējo tirgus organizāciju.

Prezidentūra centīsies racionalizēt lēmumu pieņemšanas procedūru, lai varētu panākt vienošanos par kopējo pieļaujamo nozveju, nosakot daudzgadu kopējo pieļaujamo nozveju un zinātniskajos ziņojumos iekļaujot sociālekonomisko analīzi.