Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija, vadoties pēc ieteikumiem, kas sniegti ANO EEK 2014.gada Pamatkodeksā par labu lauksaimniecības praksi amonjaka emisiju ierobežošanai un sadarbībā ar lauksaimniecības nozares ekspertiem no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra un lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām, ir sagatavojusi rokasgrāmatu par labu lauksaimniecības praksi amonjaka emisijas samazināšanai.
 

Rokasgrāmata ir praktisku ieteikumu ceļvedis lauksaimniekiem amonjaka emisijas samazināšanai saimniecībā, ietverot ieteikumus par uzlabojumiem dzīvnieku novietnēs un ēdināšanā piena un gaļas liellopu, cūku un mājputnu audzēšanā, kūtsmēslu uzglabāšanā un izmantošanā, kā arī amonjaka emisijas samazināšanā no minerālmēslu lietošanas.

Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā 2016/22843 (NEC direktīva) Latvijai ir noteiktas amonjaka emisijas samazināšanas saistības uz 2020.gadu un 2030.gadu. Lauksaimnieki var sniegt nozīmīgu ieguldījumu amonjaka emisijas samazināšanā šī mērķa sasniegšanai, īstenojot labas lauksaimniecības prakses ieteikumus saimniecībā. Tādēļ ir sagatavota rokasgrāmata kā noderīgs palīgs labās prakses ieviešanai saimniecībā. 
Aicinām lauksaimniekus iepazīties ar rokasgrāmatu un pielietot sniegtos ieteikumus savā saimniecībā! 

Labās prakses īstenošana nenozīmē tikai ilgtspējīgu saimniekošanu, sniedzot savu ieguldījumu vides aizsardzībā šodien un nākotnē, bet arī ekonomisku ieguvumu saimniecībai. Sniegtie ieteikumi kūtsmēslu apsaimniekošanā ļauj palielināt to ekonomisko vērtību, bet ieteikumi precīzā minerālmēslu lietošanā ļauj samazināt to patēriņu un līdz ar to arī izmaksas.

Rokasgrāmata pieejama Zemkopības ministrijas TĪMEKĻVIETNĒ. 

attēls

 

______________________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv