Informācija plašsaziņas līdzekļiem

INFOGRAFIKA

Lauksaimnieki jau astoņus gadus aktīvi izmanto zemes iegādes kreditēšanas programmas piedāvāto iespēju ar pazeminātiem aizdevuma procentiem iegādāties ražošanai lauksaimniecībā izmantojamo zemi.
Astoņu gadu laikā, kopš zemes kreditēšanas programma ir ieviesta, zemnieki, izmantojot programmas piedāvāto iespēju, lauksaimnieciskajai ražošanai ir iegādājušies 42 069 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Šā gada 30. jūnijā bija apstiprināti 2040 aizdevumi par kopējo summu 94,4 miljoni eiro.
Aizdevumi ir orientēti uz mazām un vidējām saimniecībām, kā arī jaunajiem lauksaimniekiem, kuriem ir ekonomiski pamatoti saimniecību attīstības plāni, bet paaugstinātā riska vai trūkstošā nodrošinājuma dēļ nav iespējams saņemt aizdevumu komercbankās. 
Aizdevumu gala procentu likmes zemes iegādei šajā programmā septiņu gadu laikā samazinājušās, un kopš 2016. gada nemainīgi ir 2,7%. 
Sākotnēji 2012. gadā zemes iegādes programmu bija plānots īstenot 14 miljonu eiro apmērā, taču astoņu gadu laikā, ņemot vērā lauksaimnieku lielo interesei, valdība pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma programmas kopējo aizdevumu summu vairākkārt palielinājusi un nu tā jau sasniedz 100 miljonus eiro. Aizdevuma maksimālais termiņš ir līdz 30 gadiem, bet maksimālā aizdevuma summa vienam aizņēmējam – līdz 430 tūkstošiem eiro. 
Atbalsts lauksaimniekiem zemes iegādei pašlaik tiek īstenots saskaņā ar ZM izstrādātajiem MK 22.05.2018. noteikumiem Nr.295 “Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai”. Zemes kreditēšanas programmas aizdevumus izsniedz Attīstības un finanšu institūcija “Altum”.


Informāciju sagatavoja:

Kaspars Funts

Nodaļas vadītāja vietnieks
Kaspars.Funts [at] zm.gov.lv