Iveta Veinberga, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta speciāliste

Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā “Ieteikumā dārzeņu, augļu un ogu lietošanai uzturā” ir skaidrots, kāpēc jāēd dārzeņi, augļi un ogas, kādus vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus, šķiedrvielas u.c. bioloģiski aktīvas vielas satur dārzeņi, augļi un ogas. Tāpat arī ir skaidrots, kādos dārzeņos, augļos un ogās tie ir atrodami, un kādu labumu tie rada cilvēka veselībai.

2017. gada 24. novembrī ar VM rīkojumu Nr.212 tika apstiprinātas “Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem” un, pamatojoties uz to, 2020. gada decembrī tika aktualizēti 2007. gadā apstiprinātie “Ieteikumi dārzeņu, augļu un ogu lietošanai uzturā”.

Ieteikumos var atrast informāciju arī par to, cik dārzeņu, augļu un ogu dienā ir jāuzņem ar uzturu, kā arī sniegta pamācība, kā uzturā vairāk iekļaut dārzeņus, augļus un ogas.