Daudz stikla glāzes ar pienu

Lai pielāgotos patērētāju mainīgajām vajadzībām, ir paredzēta iespēja samazināt laktozes saturu dehidrētajos piena produktos, pārveidojot to glikozē un galaktozē. Šāda sastāva pārveidošana ir pieļaujama tikai tad, ja uz produkta tiek lietota norāde “samazināts laktozes daudzums” vai “bez laktozes” atbilstoši normatīvajiem aktiem par prasībām piena produktu un tos saturošu produktu papildu marķējumam. Tāpat ražotājam ir pienākums nodrošināt pilnīgu informāciju par produkta uzturvērtību.

Plašāks piedāvājums un iespējas uzņēmējiem

Dehidrēto piena produktu ražošanā turpmāk būs atļauts izmantot arī pārtikas fermentus un piedevas. Tas paver ceļu jaunu produktu veidu radīšanai un plašākam produktu klāstam tirgū. Ražotāji varēs izstrādāt inovatīvus produktus ar uzlabotām garšas īpašībām, savukārt patērētāji iegūs lielākas izvēles iespējas.

Vienotas prasības un godīgāka konkurence

Šīs izmaiņas sniedz ieguvumus gan patērētājiem, gan ražotājiem. Cilvēkiem ar laktozes nepanesību būs vieglāk atrast produktus, kas piemēroti viņu uzturam, turklāt šie produkti atbildīs vienādiem kvalitātes kritērijiem visā ES. Tāpat  skaidrs un saprotams marķējums ļaus patērētājiem droši orientēties produktu klāstā un izdarīt informētu izvēli. Vienoti noteikumi palīdz arī ražotājiem – tie ļauj piedāvāt inovatīvus produktus, veicina godīgu konkurenci un dod Latvijas ražotājiem iespēju pilnvērtīgi attīstīties Eiropas kopējā tirgū. Noteikumi stājas spēkā 2026. gada 14. jūnijā. Produktus, kas izplatīti tirgū vai marķēti līdz 2026. gada 14. jūnijam, varēs turpināt tirgot, līdz beigsies esošie krājumi.

Saistītas tēmas

Pircēja ceļvedis