Augļu sulas un nektāri ir produkti, kurus ikdienas uzturā lieto daudz cilvēku, tāpēc ir svarīgi zināt, kādi jaunumi ir sagaidāmi šo produktu regulējumā. Izmaiņas regulējumā ir izstrādātas, lai augļu sulas un nektārus padarītu vēl piemērotākus aktuālajām patērētāju prasībām – ar mazāku cukura saturu, skaidrāku marķējumu un daudzveidīgāku piedāvājumu. Jaunās prasības stāsies spēkā 2026. gada 14. jūnijā, un tās skars gan produkta sastāvu, gan ražošanas procesu, gan marķējumu. Augļu sulas un nektārus, kas būs saražoti līdz 2026. gada 13. jūnijam atbilstoši spēkā esošajam regulējumam, varēs turpināt tirgot līdz to pilnīgai izpārdošanai.
Kas mainīsies veikalu plauktos?
Līdz šim veikalu plauktos ir atrodamas pierastās augļu sulas, sulas no koncentrāta un nektāri. Taču jau no 2026. gada 14. jūnija ražotāji varēs piedāvāt jaunu sulas veidu – augļu sulu ar samazinātu cukura saturu un augļu sulu no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu. Pateicoties jaunajām tehnoloģijām, no augļu sulām ir iespējam atdalīt dabīgos cukurus. Dabīgo cukuru saturs šādās sulās būs samazināts par 30 %, bet vienlaikus tiks saglabātas visas pārējās sulas būtiskās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības. Patērētājs šīs sulas viegli atpazīs pēc produkta nosaukuma – marķējumā būs norādīts, ka augļu sula ir ar samazinātu cukura saturu.
Mazāk cukura arī nektāros
Arī nektāru regulējumā ir sagaidāmas izmaiņas. Pašlaik pievienotā cukura daudzums nektārā var sasniegt līdz 20% no gatavā produkta kopējās masas, taču no 2026. gada 14. jūnija ražotajos nektāros cukura daudzums tiks pielāgots augļu īpašībām. Piemēram, ja nektārs tiks gatavots no skābiem augļiem (kā jāņogas vai upenes), pievienotā cukura daudzums nedrīkstēs pārsniegt 20%. Savukārt saldākiem augļiem (piemēram, mango vai banāniem) cukuru būs atļauts pievienot līdz 15%, bet nektāriem no augļiem ar dabīgu saldu garšu (piemēram, āboliem vai bumbieriem) – ne vairāk par 10%.
Kokosriekstu ūdens vai sula? Tagad skaidrība!
Jaunums arī kokosriekstu ūdens un kokosriekstu sulas cienītājiem. Līdz šim šie divi produkti veikalos varēja radīt neskaidrības – vai tas ir viens un tas pats produkts vai tie ir divi dažādi produkti? Jaunās prasības ieviesīs skaidrību – kokosriekstu ūdens ir tas pats, kas kokosriekstu sula!
Kas jauns marķējumā?
Kā zināms, augļu sulām, izņemot Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu, kurai ir atļauts pievienot cukuru līdz 140 gramiem uz litru, ražošanas procesā cukurus pievienot nedrīkst. Lai patērētājiem būtu lielāka skaidrība par augļu sulas uzturvērtības īpašībām, ražotāji no 2026. gada 14. jūnija augļu sulu marķējumā drīkstēs brīvprātīgi norādīt, ka produkts satur tikai dabīgus cukurus.